Dutch design – knuffelscherm

De COVID-19-pandemie leidt tot een golf van creativiteit en samenwerking in Nederland. Zorgprofessionals, studenten en ondernemers ontwikkelen nieuwe producten en toepassingen die in deze tijd goed van pas komen. In deze aflevering: knuffelscherm.

Tekst: Andrea Linschoten

Het knuffelscherm is een scherm van plexiglas waar men vanaf beide zijden de armen doorheen kan steken om elkaar te omhelzen. Op deze manier kunnen mensen elkaar in COVID-19-tijden toch een knuffel geven. 

Architect Kim Warmerdam is vijf maanden zwanger en mist door de beperkingen van de COVID-19-pandemie het fysieke contact met haar moeder die in een verzorgingshuis woont. Ook veel andere mensen kunnen in deze tijd hun ouders (of kinderen) niet omarmen en een stevige knuffel geven. In het geval van Kim en haar moeder geeft het voelen van haar buik en het bewegen van het kind een extra dimensie. Kim is als architect gewend haar omgeving te bezien vanuit een zekere nieuwsgierigheid. De beperkingen doen een beroep op haar creativiteit: wat kunnen we wél onder deze omstandigheden? Waar kunnen we iets betekenen voor elkaar? Gestimuleerd door haar werkgever FARO, die affiniteit heeft met de zorgsector, ontstaan de eerste schetsen voor de knuffelmuur. In samenwerking met producent STAS wordt een prototype gemaakt. In korte tijd groeit de belangstelling voor het knuffelscherm, onder meer door de aandacht op sociale media. Eerste doel is om 200 schermen te maken en te plaatsen, alles op non-profitbasis. Ter ondersteuning is een crowdfunding gestart. 

Meer informatie: knuffelscherm.nl.

Delen