Dutch design – Post-ic-dagboek

De COVID-19-pandemie leidt tot een golf van creativiteit en samenwerking in Nederland. Zorgprofessionals, studenten en ondernemers ontwikkelen nieuwe producten en toepassingen die in deze tijd goed van pas komen. In deze aflevering: philips biosensor.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Catharina Ziekenhuis

Marc Buise, anesthesioloog-intensivist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, werkte aan een digitale versie van een ic-dagboek om bij patiënten het Post Intensive Care Syndroom (PICS) te verminderen. Door de COVID-19-pandemie is het digitale ´Post-IC-dagboek voor morgen´ versneld uitgebracht.

Buise legt uit: “In 2018 startte ik samen met ‘Games for Health’ een project om het post-IC-dagboek te verbeteren. Het klassieke dagboek past niet meer in deze tijd. Omdat er ruime bezoektijden waren en familie lang aan het bed van de patiënt kon verblijven, lag een digitale versie voor de hand, waarmee familie makkelijk video, beeld en geluid kan toevoegen.”

De lancering van de app stond gepland voor dit najaar, maar omdat momenteel de omstandigheden 180 graden zijn gedraaid en ic-bezoek nauwelijks mogelijk is, is de app vervroegd uitgebracht. Zorgverleners op de ic delen op afstand informatie over de patiënt via de app met de familie.

Buise: “Veel mensen zagen door de pandemie de toegevoegde waarde van de app. Juist omdat de noodzaak nu hoog is, was iedereen bereid een tandje bij te zetten en kon de bureaucratie aan de kant geschoven worden. Zorgverzekeraars Nederland heeft de implementatie en uitrol naar de ziekenhuizen ondersteund. 

Wij verwachten dat in de zomer twintig ziekenhuizen de app gebruiken. Ook is er interesse uit het buitenland.” 

Meer informatie: post-ic.nl.

Delen