Duurzaam
Het zal een jaar of twintig geleden zijn. De afdeling inkoop van een ziekenhuis in het midden van het land verzamelde alle exemplaren die het te pakken kon krijgen van het tijdschrift waarvoor ik in die tijd schreef en die aan zijn ziekenhuis waren verzonden. Het stuurde die in een doos terug naar het redactieadres. De reden: ze waren verpakt in plastic ‘en plastic accepteren we hier niet’. Het was een eerste, ludieke stap in de aandacht voor duurzaamheid. Voor ons ook leuk bovendien, want wij hadden weer een nieuwsberichtje.
Sinds die tijd heeft de aandacht voor duurzaamheid in de ziekenhuiswereld een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zet hier nu een volgende stap in door verduurzaming na te streven via EnergieSponsoring. Hierbij gaan commerciële bedrijven de opwekking van zonne-energie financieren en de opbrengst ervan schenken aan het ziekenhuis. De zonne-energie wordt opgewekt via draaibare panelen, die ook kunnen worden gebruikt voor reclameboodschappen.
Een idee waarin beslist veel bedrijven interesse zullen hebben. Ziekenhuizen zijn drukbezochte organisaties, dus die reclameboodschappen kunnen flink wat aandacht trekken. Ik neem aan dat het ziekenhuis zo slim is dat het wel beleid voert over het soort bedrijven dat van deze mogelijkheid gebruik mag maken. Aanbieders van tabaksproducten en alcohol zullen niet heel welkom zijn. Maar hoe zou het Maasstad Ziekenhuis omgaan met een concurrerend ziekenhuis? In 2006 benutte Medisch Centrum Haaglanden recht voor de deur van beide vestigingen van Medisch Centrum Rijnmond-Zuid abri’s om patiënten erop te wijzen dat ze er beter aan deden naar Haaglanden te komen. Hoe zou het Maasstad Ziekenhuis op zo’n actie reageren?
1 reactie
Zonnepanelen leveren in de zomer in pieken overdag stroom.
Als alle panelen pieken en er is ook nog wat windstroom dan is deze stroom op de stroommarkt weinig tot niets waard. Duitsland heeft al grotere problemen omdat de piekende stroom af en toe te veel is om op het eigen netwerk op te nemen. Dan krijgen wij een deel over de grens met bijbetaling tot wel 80 Euro per MWu. Deze Duitse stroom is dan afvalstroom geworden.
En in de winter dan gebruiken de zonnepaneel eigenaren het netwerk en daarin de centrales om de zonnestroom te salderen.
Dat gaat ten koste van de bedrijven die nog steeds stroom op het net leveren. Een aantal gascentrales zijn al gesloten omdat de productiekosten hoger zijn als de opbrengst. De afgelopen jaren is het aandeel kolenstroom op het net dan ook toegenomen.
zie deze link: http://www.energieoverheid.nl/2015/04/23/totale-elektriciteitsproductie-uit-fossiele-brandstoffen-groeit/
En sinds 2015 is de verhouding kolen gas alleen maar schever komen te liggen.
Hugo Matthijssen
14 september 2017 / 10:23