Alle beetjes helpen – Duurzaam leven

‘Hoe levert u een bijdrage aan een duurzame wereld?’, vroeg Arts en Auto de lezers. De redactie kreeg enthousiaste reacties uit alle hoeken van het land. Niet je hele leven omgooien, maar steeds iets kleins veranderen, lijkt het motto. “Hou je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen.” In deze reeks vertellen lezers hoe zij dat aanpakken. Wie weet raakt u geïnspireerd.

Tekst: Andrea Linschoten

Ralph Hackmann-Gons (48), bedrijfsarts, woont met zijn vrouw Amber Hackmann-Gons (45), HR-adviseur/coach met eigen bedrijf (Barnsteen Teammanagement)  en kinderen Yara Hackmann (14) en Olaf Hackmann (11) in een jaren ’30-hoekhuis in Zaandam. Amber Hackmann:“Voor ons is duurzaam leven niet meer zo bijzonder, we hebben al veel veranderd, maar dat gaat organisch. Er komt steeds iets bij. We willen niet te star zijn, het moet wel praktisch zijn. Dat kan niet anders als je allebei werkt. Ik wil me ook niet schuldig voelen, bijvoorbeeld omdat we autorijden. We kijken naar wat we al wel doen voor het milieu.”

Hackmann vervolgt: “Soms is het toch lastig. Als ik zie hoe goedkoop een vliegticket is, zou ik ook wel eens een weekendje naar Rome willen. Maar dat doen we uit principe niet. Het stoort me dan ook dat tickets zo goedkoop zijn. Ooit willen we een uitzondering maken, om met de kinderen naar Noord-Amerika te vliegen. Dat staat nog op ons wensenlijstje.”

Hieronder een inkijkje in hoe de familie Hackmann-Gons duurzaamheid inzet in het gezinsleven en het werk. Hackmann: “Voor ons zijn het niet echt heel bijzondere zaken en voelen wij ons niet heel duurzaam bezig. Er zijn mensen die veel en veel duurzamer leven. Toch merken we in onze omgeving dat wij echt andere keuzes maken en hier veel bewuster mee bezig zijn dan gemiddeld. ”

Wonen

“Ons huis is goed geïsoleerd, in die mate dat het vergelijkbaar is met een nieuwbouwhuis, zo bleek uit een warmtemeting. Isolatie van onder meer dak-/spouwmuur en vloerisolatie plus dubbele beglazing. Verder was ons dak minder geschikt voor zonnepanelen en daarom hebben we winddelen gekocht (soort aandelen van een windmolen). We krijgen groene energie via Greenchoice en laten dit leveren door de Zaanse Energie Koöperatie (lokaal energie-initiatief voor windenergie). Bij de verbouwing van onze badkamer hebben we gekozen voor een warmte-terugwininstallatie bij de douche, naast vanzelfsprekend waterbesparende douchekop en kranen. Door het hele huis ligt linoleum. Niet alleen mooi (vinden wij), maar ook van duurzaam materiaal. Onze woonkamer heeft een mix van oude (tweedehands) en nieuwe meubelen. Bij funderingsherstel 7 jaar geleden hebben we gekozen voor een langzaam drogende betonvloer, omdat dit minder chemische stoffen bevatte dan sneldrogend beton.”

 Werk

“Ralph reist veel en heeft hiervoor een lease-auto. Bewust een Toyota Prius, aangezien dit een hybride auto is en met cruise control, zodat je minder benzine verspilt. Zelf heb ik de “’gezins-auto’, een smart for four. Ik reis deels per OV naar mijn werk, deels per auto (afhankelijk van de werklocatie). De kinderen gaan met de fiets naar school. Voor onderweg hebben we beiden een thermosbeker voor de koffie/thee. Alle vier gebruiken we een dopper (waterfles) voor naar het werk en voor sporten.”

Boodschappen en koken

“Bij het boodschappen doen proberen we zo veel mogelijk lokaal geproduceerd te kopen. Bij voorkeur groente en fruit van het seizoen. En indien mogelijk biologisch. Overigens kijken we daarbij wel naar de prijs. Is dit hoger dan 150 procent van een vergelijkbaar niet-biologisch product, dan kopen we het niet. Het voelt ook wel goed om dit te doen: we hebben het inkomen ernaar, dus het voelt ook een beetje als morele verplichting om hier waar mogelijk aan mee te werken. Verder letten we op de verpakking. Bij voorkeur kopen we zo min mogelijk verpakt. We nemen ook onze eigen zakjes voor groenten en fruit mee. Bij de delicatessenwinkel halen we vrijwel wekelijks versgebrande noten en deze mogen in ons zelf meegebrachte bakje. Verder eten we vrijwel altijd vegetarisch. We kopen veel minder koemelk (in verband met de milieubelasting van runderen), maar in plaats daarvan sojamelk of rijstmelk. We gebruiken geen minipakjes sap. Bij het kopen van snoep en koek kopen we geen éénpersoonsverpakkingen. Uitzonderingen zijn de graanrepen. Dat is er niet anders en wij hebben geen zin om die zelf te maken. We gebruiken vrijwel geen pakjes/zakjes, maar koken vers. Lekkerder, duurzamer, gezonder en minder afval.  Bij het koken doen we natuurlijk de deksel op de pan en bij eten dat wat langer moet koken of wat warm moet blijven, gebruiken we een ‘hooimadam’: nadat het eten aan de kook is gebracht kan het in een soort stoffen hooikist gezet worden en blijft het doorgaren/warm.”

Afval

“We hebben weinig restafval, aangezien we sowieso een groen-/plastic- en papierbak gebruiken. Bovendien proberen we zo veel mogelijk te kijken naar duurzame oplossingen om afval te verminderen. Zo gebruiken we sinds een jaar wasbare wattenschijfjes. Haren wassen doen Ralph en ik niet meer met shampoo, maar met een blok zeep. Zelfde geldt voor douchen: gewoon met een stuk lekkere (biologische) zeep.

Verder zorgen we ervoor dat er zo veel mogelijk gerecycled kan worden wat niet in voornoemde bakken gaat, zoals stuk textiel, lege batterijen en oude elektrische apparaten die stuk zijn gegaan. Dit gaat allemaal naar de milieustraat. Spullen die we niet meer willen hebben maar wel nog goed zijn,gaan naar de kringloopwinkel of naar een bekende. En natuurlijk hebben we een nee-nee sticker op de deur, beperken we zo veel mogelijk papieren abonnementen, enzovoort. Al met al hebben we daarom hooguit een kwart kliko per 2-3 weken. Plastic hebben we helaas veel meer, al wordt dit langzaam minder.”

Kleding

“We kopen kleding als het nodig is, niet ‘voor de leuk’. Daarbij proberen we zo veel mogelijk te letten op duurzame stoffen in plaats van polyester. Voor Olaf krijgen we ook kleding van een groter neefje, wat we nog missen kopen we bij. Dat kan via de kringloopwinkel maar als dat er niet is gewoon bij de Wehkamp of zo. Onze dochter houdt niet erg van winkelen, maar heeft wel een eigen kledingbudget en kiest zelf wat ze koopt. Daarbij let zij minder op duurzaamheid. Tegelijkertijd krijg zij nog veel kleren van een goede vriendin en koopt ze weinig extra erbij. Is er iets nodig voor Ralph of Amber eenmalig, dan proberen we dit te lenen of anders tweedehands te kopen.”

Vakantie

“Op vakantie gaan we in principe binnen Europa (al staan er ook nog verre reizen op het wensenlijstje) en dan met de auto/trein of boot. Ook kiezen we ervoor om niet in een all-inclusive of grote luxe camping te zitten met waterpark erbij, maar in een huisje of iets dergelijks.”

“Al met al zijn het kleine beetjes maar met elkaar best wat… Het grappige is dat het motief voor veel van deze zaken niet zozeer uit zuinigheid/geld besparen voortkomen, maar vooral uit de wens om duurzamer te leven. Soms besparen we daarmee geld, maar soms ook gewoon niet of is het juist duurder. Maar voor ons werkt het in ieder geval!”

Meer artikelen uit deze reeks vindt u bij alle beetjes helpen

 

Delen