Duurzame computer
Mijn wasmachine gaat nu twintig jaar mee, maar mijn laptops belanden binnen drie jaar in de kast met overleden apparaten. Ik ga er inderdaad niet zachtzinnig mee om. Mijn laptop gaat elke dag mee op de fiets, maar mijn fietsritten zijn niet erger dan het schudden en trillen van een centrifuge. De elektronica van een wasmachine overleeft dat moeiteloos.
Laptops repareren is lastig. Ze worden steeds slanker, waardoor de onderdelen verder geïntegreerd raken. Het vervangen van een accu – nodig na zo’n drie jaar – is niet altijd mogelijk. Ook een weigerende ingebouwde touchpad kan een total loss betekenen.
Met wat geluk overleeft mijn laptop het 10 jaar
Mijn huidige laptop heeft een goede kans om tien jaar mee te gaan. Dat leek me beter voor het milieu en mijn portemonnee. Op internet heb ik eerst reparatiehandleidingen bekeken, zodat ik weet dat onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden. Het werd een laptop voor zakelijk gebruik. Wel wat duurder, maar je kunt hem zelf open schroeven.
Met wat geluk overleeft de elektronica van mijn laptop het zo tien jaar. Maar het besturingssysteem kan al eerder een doodsoorzaak worden. Ondersteuning voor de laatste Windows-versie eindigt over vijf jaar. Bij MacOS is dat waarschijnlijk al over twee jaar. Daarna moet je verplicht updaten, met het risico dat de laptop te traag wordt. Om tien jaar mee te kunnen, moet de laptop dus de mogelijkheid hebben om het geheugen uit te breiden.
Ik heb gekozen voor een derde weg. Met Linux als besturingssysteem kan ik straks probleemloos updaten. Linux gaat niet mee in de rat race van steeds sneller en krachtiger. Voor tekstverwerken, mailen en boekhouden heb ik die vooruitgang niet nodig.