DVD – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Een moeder legt zich er niet bij neer, openlijk en ongegeneerd tot in het extreme, dat de moordenaar van haar dochter nog steeds niet is gevonden.

Het verhaal dat dan volgt, kun je op twee manieren beoordelen. Op geforceerd politiek correcte gronden, die altijd wel iets te zeuren opleveren over al dan niet vermeend racisme, of gewoon als artistiek product, bedoeld om van te genieten.

Bij Three Billboards Outside Ebbing, Missouri zorgde die eerste variant voor commotie over de ‘te positieve’ portrettering van een politieman met een geschiedenis van geweld tegen Afro-
Amerikanen. De tweede variant zorgde voor een Oscar voor beste actrice voor Frances McDormand; en een Oscar voor beste bijrol voor Sam Rockwell, die de gewraakte hulpsheriff speelt.

De waarheid ligt hier níet in het midden. Dit is gewoon een geweldige film, een menselijk drama van perfecte kwaliteit, meeslepend en gebalanceerd. En ook een Oscar voor beste film (van 2017) zou zonder meer verdiend zijn geweest.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – VS, 2017, regie: Martin McDonagh, hoofdrollen: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

 

Delen