Een kat in het nauw maakt rare sprongen

Begin juli nam Co-med een Waalwijkse huisartspraktijk over. Al dezelfde maand moest het bedrijf ‘In tegenstelling tot eerdere berichtgeving’ laten weten dat de praktijk in ieder geval tot en met 14 augustus gesloten is.

Dat dit nieuws wordt geplaatst onder het kopje Vakantiesluiting is een gotspe. Een huisarts hoort eerst te regelen dat de continuïteit van zorg gewaarborgd is voordat hij op vakantie gaat. Maar Co-med laat in het nieuwsbericht weten ‘momenteel’ in overleg te zijn met zorgverzekeraars en lokale huisartsenorganisaties over de toegankelijkheid en continuïteit. Dat is niet alleen te laat, maar is ook een ontkenning van de eigen verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Dat dit nieuws wordt geplaatst onder het kopje Vakantiesluiting is een gotspe’

Het is niet het enige probleem. Huisartsenspoedpost Midden-Brabant vraagt zich af of Co-med erin zal slagen om in de nabije toekomst de ANW-diensten in de regio te vervullen. Recent kwam het twee keer voor dat het bedrijf hiervoor geen huisarts bereid vond.

In een reactie laat Co-med weten ‘net als reguliere praktijken’ een uitdaging te hebben om aan de dienstverplichting te voldoen. Het verschil is echter dat de reguliere praktijken dit probleem wél oplossen en zich daarbij houden aan het door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde maximumtarief voor ANW-diensten. Co-med hield zich aanvankelijk niet aan die afspraak, stelde waarnemend huisarts Judith Verhagen. (De mail hierover is in handen van Medisch Contact, vermeldt het nieuwsbericht.)

Weinig verheffend allemaal. Op social media als X waarschuwen huisartsen al geruime tijd dat moet worden opgetreden tegen deze aanbieder. Begrijpelijk, gelet op de mate waarin de huidige gang van zaken patiënten en huisartsen dupeert.

Delen