Een niet herkende BN’er

Ik had net bij Albert Heijn een paar blikken van onze favoriete Chinese tomatensoep in het karretje gelegd, toen een veertiger mij aanschoot: ‘Dag dokter, hoe maakt u het en hoe gaat het met uw gezin?’ Ik lijd helaas aan enige gezichtsblindheid. Dat leidt soms tot het pijnlijke verwijt dat ik niet in mensen geïnteresseerd zou zijn. Vrouwlief heeft mij geleerd om in zo’n situatie beleefd naar de naam te vragen. Soms krijg je dan de wedervraag ‘Herken je mij dan niet meer; we hebben elkaar vanochtend/gisteren/vorige week nog gesproken? Gelukkig stelde de man zich voor.

Toen ik zijn naam hoorde en hij vertelde waar hij had gewoond, wist ik wie voor mij stond. Zo af en toe kwam hij op mijn spreekuur. De laatste keer dat wij elkaar op de praktijk zagen, zal hij achttien of negentien jaar zijn geweest.

Omdat ik vooral zijn hartelijke ouders heel goed kende, vroeg ik eerst naar hen. De man was net die dag bij hen op bezoek. Met zijn vader en moeder ging het redelijk. Daarna wilde ik natuurlijk weten hoe hij met hemzelf ging. Hij werkte als DJ. Dat verbaasde me. De appel was wel erg ver van de boom gevallen. Zijn vader was een oerdegelijke vakman.

Ik durfde niet te vragen of hij van zijn inkomsten als DJ kon leven. Woonde de man nog in de buurt? Nee, hij was naar het buitenland verhuisd. Ik kon het mij nauwelijks voorstellen. Als huisarts heb ik een hele generatie zien opgroeien. In gezinnen zoals dat van hem bleven kinderen vrijwel altijd in de buurt hangen. Was het leven buiten Nederland soms goedkoper? Maar ook dat heb ik maar niet gevraagd.

Ik durfde niet te vragen of hij van zijn inkomsten als DJ kon leven

Thuis vertelde ik de kinderen over deze spontane ontmoeting. Toen ik zijn naam noemde, viel hun mond open van verbazing. ‘Papa, je wilt toch niet zeggen dat je bij Albert Heijn X tegen het lijf bent gelopen… Dat kán niet waar zijn. X is één van de bekendste DJ’s. Hij treedt overal ter wereld op. Die gaat toch zeker niet zelf bij Albert Heijn boodschappen doen?’

Ik werd voor gek versleten en kreeg een foto’s van hem te zien. Gelukkig lijd ik niet aan totale gezichtsblindheid. Ik herkende de man van de foto’s. Ja, dat was hem écht. Natuurlijk had ik deze beroemde DJ om een handtekening moeten vragen, desnoods op een soepblik. Razendsnel verspreidde zich het bericht. ‘Papa heeft een BN’er ontmoet, maar herkende hem niet eens.’

Wanneer word je bekende Nederlander? Wikipedia: ‘De aanduiding bekende Nederlander of BN’er wordt vaak gebruikt voor een Nederlander die op de een of andere manier in de media bekend geworden is. Het gaat hier voornamelijk om personen die voor de roddelpers interessant zijn, zoals muzikanten, acteurs, presentatoren, komieken en deelnemers aan realityseries. Bekende zakenlieden of politici krijgen het stempel minder vaak opgedrukt. Het bekende-Nederlanderschap hoeft niet per se door de persoon in kwestie zelf ‘verdiend’ te zijn. Zo worden ook veel partners van beroemdheden BN’ers genoemd.’

Papa heeft een BN’er ontmoet, maar herkende hem niet eens

Hoeveel BN’ers telt Nederland? Daarop geeft Wikipedia geen antwoord maar het zullen er ettelijke duizenden zijn. Misschien net voldoende voor gemiddeld één bekende Nederlander per huisartspraktijk. Dat valt dus mee. In het Tergooi MC dat door de ligging in Het Gooi relatief veel bekende Nederlanders trekt, krijgen deze een VIP-status*.

Gelukkig gaat de Nederlandse roddelpers met BN’ers die onder doktersbehandeling zijn doorgaans met meer respect om dan de roddelpers in het buitenland. Wellicht voelen dokters zich gestreeld wanneer zij een bekende Nederlander als patiënt hebben of hadden. Maar dan moet de BN’er wel als zodanig worden herkend.

* Het betreffende ziekenhuis laat mij met klem weten dat deze VIP-status louter betrekking heeft op de privacy van de betreffende personen en niet op de behandeling

Delen