Eén vraag
In het korte interview dat BNR gisteren had met Chris Oomen van DSW, stelde de redactie helaas één vraag niet. Oomen vertelde dat hij gebruik maakte van een haakje in de wet dat hem als zorgverzekeraar de mogelijkheid biedt om geheel of gedeeltelijk af te zien van het eigen risico, als hij dit gebruikt als instrument om patiënten te sturen naar de door hem als wenselijk beschouwde zorgaanbieders. Oomen gaf aan deze mogelijkheid te willen gebruiken om zijn verzekerden te sturen naar álle zorgaanbieders, met uitzondering van degenen die frauderen of kwalitatief dermate onverantwoord werk leveren dat je er überhaupt niet naar toe zou moeten willen als je zorg nodig hebt.
Hebt u daar een lijstje van, meneer Oomen?
De vraag die hier helaas achterwege bleef was: “Hebt u daar een lijstje van, meneer Oomen?”. Zo’n lijstje is immers de heilige graal voor zorgverzekeraars. Het is hét middel op basis waarvan ze goed onderbouwd tegen de verzekerde kunnen zeggen: ‘Ga alsjeblieft naar A en niet naar B met die zorgvraag’ en waarmee die verzekerde dit advies nog kan – en waarschijnlijk zal – accepteren ook. De vrije artsenkeuze waarop een aantal partijen in het zorgdebat zo hameren zou een stuk minder relevant zijn als die verzekerden helder inzicht hadden in waarvoor ze kiezen.
Gelukkig begint de laatste jaren meer transparantie te ontstaan over de kwaliteit van het zorgaanbod. De route die Oomen nu kiest komt daarom wel op een interessant moment. Die transparantie biedt immers ook andere zorgverzekeraars de kans om dat haakje in de wet te benutten om de verzekerden tot partners in de ontwikkeling van een toekomstbestendig zorgaanbod te maken.
5 reacties
Zeker een interessante move van Oomen. En de vraag die FvW stelt is terecht en logisch.
Toch valt mij op dat DSW in den lande zeer lage tarieven wil contracteren, zoals in de GGZ. Derhalve zal ik niet op hun aanbod voor 2018 in gaan. Ik wordt dus voor DSW ‘ ongecontracteerd’ en dat hangt niet samen met dat ik voor 2018 voor DSW minder kwaliteit ga leveren dan voor andere verzekeraars en hun verzekerden. Ik denk dat de contracteringsgraad GGZ voor DSW hiermee algemeen lager wordt.
Alberts
27 september 2017 / 09:36Onderscheidt DSW zich in die tariefstelling voor de GGz in negatieve zin van andere zorgverzekeraars?
Frank van Wijck
27 september 2017 / 09:59FvW,
jazeker, tot nu toe de laagste vergoeding voor gecontracteerde zorg voor 2018. Dat was voor 2017 ook zo. Het moet uit de lengte of uit de breedte .
Alberts
27 september 2017 / 10:48Verschil van inzicht hierover blijkbaar, want Maarten Mosselman reageert via Twitter (@020trader): “Heb cijfers hier niet paraat, maar ik twijfel aan die claim van lage vergoeding DSW. Sterker, ze doen fair zonder gedoe met plafonds”.
Frank van Wijck
27 september 2017 / 11:13Het klopt dat ze geen knellend omzetplafond bieden. Maar DSW biedt wel een erg lage vergoeding per behandeling namelijk rond de 75% NZA tarief voor producten in de gespecialiseerde GGZ. Sommige producten nog lager, een enkel product zelfs onder de 70% NZA tarief. En ze bieden de verzekerde die naar een niet- gecontracteerde aanbieder gaat een vergoeding die daar weer onder ligt, bijvoorbeeld 98% van het gemiddelde gecontracteerde tarief.
Alberts
27 september 2017 / 11:25