Eerst boeien, dan binden
“We moeten in Nederland af van het diploma-denken. Het is niet zo dat iemand zonder diploma minder goed is.” Ellen Boonen, directeur HRM bij ’s Heeren Loo, zegt dit in het Zorgvisie-nieuwsbericht waarin ze aankondigt dat ook mensen zonder de juiste diploma’s welkom zijn om bij de organisatie te komen werken.
Het is een beslissing die zeker discussie zal uitlokken, maar ’s Heeren Loo neemt die op goede gronden. Niet alleen omdat het in de huidige arbeidsmarkt niet meer lukt om alleen gekwalificeerde mensen aan te trekken. Maar ook omdat het in de sector waarvoor ’s Heeren Loo actief is – gehandicaptenzorg – om mensen gaat die veel meer nodig hebben dan zorg alleen. Aandacht, begeleiding, ondersteuning in dagelijkse activiteiten. Daarvoor is een sociale antenne belangrijker dan een diploma.
‘Een sociale antenne is belangrijker dan een diploma’
Wie nu zegt ‘Maar dit doen vrijwilligers toch al?’, heeft tot op zekere hoogte gelijk. Ook vrijwilligers worden begeleid om goed te kunnen functioneren voor de mensen voor wie ze worden ingezet, maar ze blijven vrijwilligers. De mensen die volgens de nieuwe aanpak van ’s Heeren Loo op basis van een betaalde baan binnenkomen in de organisatie, kunnen zich vervolgens – mits goed begeleid – verder ontwikkelen en dus bijdragen aan een stabiel werknemersbestand voor de organisatie.
In de kern zien we hier dus het aloude ‘boeien en binden’. Maar Boonen heeft wel gelijk als ze stelt dat een vastomlijnde vacaturetekst potentiële sollicitanten terughoudend kan maken om te reageren. Door het om te draaien – dus te zeggen: kom maar gewoon praten, dan kijken we wat bij je past en of wij dat kunnen gebruiken – wordt direct een basis gelegd voor dat ‘boeien’. En dus ruimte gecreëerd voor het ‘binden’.