Eeuwig jong

De ‘Teenage Look’ in Tiktok maakt van mij een wat schlemielige adolescent, met een te smal gezicht, dat bleek afsteekt bij de donker gemaakte haarbos. Terwijl ik zelf ouder word, maakt dit filter dat mijn video’s eeuwig jong blijven. Liever heb ik het omgekeerd, zoals in de beroemde roman Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde: een beeld dat veroudert en een lichaam dat jeugdig sterk blijft. Maar in de sociale media maakt de werkelijkheid niet uit, het draait om de afbeelding ervan.

Het Tiktokfilter werd eerder dit jaar geïntroduceerd en was meteen razend populair. De verjonging is niet perfect. Mijn lippen worden onnatuurlijk rood en de acne, die mijn jeugd plaagde, ontbreekt. Maar het beeld is vloeiender dan de filters die tot nu toe beschikbaar waren voor video’s.

Beeldbewerking in sociale media begon met cartoon­achtige kattenoren op Snapchat en romantische vervagingen van beelden. De latere filters plakten wenkbrauwen, make-up en opgemaakte lippen op het beeld. Als je beweegt zie je de truc. Het is als een masker dat je voor je gezicht houdt, zoals in een klassiek Grieks toneelstuk.

Mooier met kunstmatige intelligentie

Nieuwe filters die dit jaar beschikbaar kwamen, bewerken de beelden met kunstmatige intelligentie. Ze vervormen de video, zodat die beter overeenkomt met beautybeelden uit het archief. De video’s die je zo maakt zijn bedrieglijk realistisch, ook als je snel beweegt. Het filter Bold Glamour werkt ook zo. Het poetst de huid glad, maakt wenkbrauwen symmetrisch en de neus dunner. Op de telefoon kijk ik naar een mooiere versie van mijzelf: een witte man, maar een tikje exotisch. Plastisch chirurgen zullen het waarschijnlijk nog drukker krijgen door Tiktokkers die op hun digitale spiegelbeeld willen lijken.

Alleen met mijn slecht geschoren kin weet het filter geen raad. De kunstmatige intelligentie is kennelijk nog niet goed op mannen ingesteld. Als het om beauty gaat, zijn genderrollen nog erg antiek.

Delen