Eigen voetsporen – Maartje Spaargaren

In december 2005 vroegen wij een aantal kinderen van zorgprofs wat ze later wilden worden. Hoe kijken deze jongeren terug op hun uitspraken van toen? En hebben ze zelf ook voor de zorg gekozen? Zes verhalen, aflevering vijf: Maartje Spaargaren.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Nout Steenkamp (2005), De Beeldredaktie/Joost Hoving (2017)

Hele dagen in een praktijk zitten: Maartje Spaargaren kon zich voor later wel iets leukers voorstellen. De 9-jarige dochter van diëtist Janneke Schuppert en psychiatrisch verpleegkundige Simon Spaargaren had meer oren naar een beroep waarbij ze mensen thuis kon opzoeken om ze te helpen met hun problemen. Van haar vader kreeg ze als kind het advies om zaken vooral niet op te kroppen. “Erover praten is belangrijk, want als je dat niet doet, wordt het alleen maar erger.” En dankzij haar moeder wist ze dat fruit gezond was, maar dat je er ook niet te veel van moest eten. “Want er zit soms erg veel suiker in.”

Hoewel het gezin Spaargaren-Schuppert zich ontpopte tot een soort kweekvijver voor zorgprofessionals – de oudste, Nienke, studeert geneeskunde in Maastricht en loopt nu co-schappen, en jongere zus Emma overweegt de richting Voeding en Gezondheid in Wageningen –, is Maartje een andere weg ingeslagen; ze studeert sinds tweeënhalf jaar communicatie- en informatiewetenschappen in Groningen.

‘Voor mij is een medisch of paramedisch beroep nooit een optie geweest’

De 20-jarige benadrukt dat haar ouders hun kinderen nooit een (para)- medische richting hebben opgedrongen. “Die interesse voor de gezondheidszorg komt echt bij mijn zussen zelf vandaan. Voor mij is een medisch of paramedisch beroep nooit een optie geweest, ik ben een echte alfa, talen vind ik gewoon ontzettend leuk.” Ze denkt dat ze wel iets heeft meegekregen van het werk van haar ouders. “In vergelijking met andere studenten ben ik me waarschijnlijk iets bewuster van bijvoorbeeld de voedingswaarde van producten, en van wat erin zit. En die les van mijn vader, om iets uit te spreken, die heb ik zeker onthouden.”

De overige afleveringen in deze reeks leest u na verschijning hier.

 

Delen