Einde voor XP
Ik heb in een hoekje nog een computer staan met Windows XP. Soms gaat die weer aan omdat ik oude software wil draaien. En telkens ben ik een kwartier kwijt aan alle updates die binnenkomen. Dat is op 8 april voor het laatst. Daarna laat Microsoft het 12,5 jaar oude besturingssysteem met rust.
Ongeveer een kwart van alle computers draait nog op XP. Ik heb wel sympathie voor hun eigenaren. De computer draait goed, dus waarom zou je het veranderen? Eerlijk is eerlijk, zo veel beter zijn de nieuwere versies niet. Dat ligt niet alleen aan Microsoft. Het is ook de aard van vooruitgang. Een klein beetje extra mogelijkheden kost meteen veel extra rekenkracht en vraagt veel extra techniek achter de schermen. Daarom hebben nieuwe versies van Windows veel meer ruimte nodig op de schijf. Dat is de ‘wet van de logaritmische vooruitgang’, zoals een Philips-chef ooit formuleerde. Die wet geldt alleen bij verfijning van techniek, niet als je een nieuwe weg inslaat en met een schone lei begint.
Wie nog zo’n oudje heeft staan, moet nu iets doen
Als Windows XP-bezitter heb je dus twee keuzes: een zijsprong naar een heel ander apparaat, zoals een tablet. Of meegaan in de verfijning en overgaan naar een nieuwere versie. Dat laatste betekent een lange reeks van updates, want je kunt niet direct naar Windows 8. Dat moet via Windows Vista en 7. En dan maar hopen dat de oude computer krachtig genoeg is voor dat hele traject.
Ikzelf ga dat het oude beestje niet aandoen. En ik zal niet de enige zijn. Dat betekent wel dat ik hem loskoppel van internet en niet meer voer met usb-sticks. Dat de updates stoppen, betekent namelijk ook dat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Elk contact met de buitenwereld wordt dan gevaarlijk. Wie net als ik nog zo’n oudje heeft staan, moet nu iets doen. Anders staan de deuren na 8 april wijd open voor inbrekers.