Eraan wennen

Vorige week woensdag liet bestuurder Jean-Pierre van Beers zich in de media nog positief uit over de financiële positie van Treant Zorggroep. De groep als totaal boekte in 2018 een positief resultaat van ruim negen miljoen euro en de ziekenhuizen (in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal) eindigden bijna 3,8 miljoen euro in de plus.

Goed zo, over tot de orde van de dag? Nou nee dus, al twee dagen later meldde Van Beers zich opnieuw, en dan ineens met de boodschap dat extra geld nodig is om omvallen te voorkomen. Hij neemt dus maar meteen een voorschot op het geplande early warning systemvan Bruno Bruins. Het positieve resultaat over 2018 was behaald door bedden en operatiekamers efficiënter te plannen, in te grijpen in de personeelssterkte en inkoopvoordelen te realiseren. (Voor de hand liggende vraag: waarom is dat niet eerder gedaan?) Maar aan de andere kant lekt geld weg doordat het personeel al begint voor te sorteren op de concentratieplannen en dus elders zijn heil zoekt, zodat tijdelijk personeel moet worden ingehuurd. Een bekend verhaal natuurlijk, we zagen dit elders eerder gebeuren en neem het die mensen eens kwalijk.

Voor de hand liggende vraag: waarom is dat niet eerder gedaan?

Blijkens een discussieavond die de zorggroep vorige week belegde, gaan ook de bewoners al naar alternatieven zoeken, kijk maar naar dit citaat van een bezorgde bewoner: “Als ik in Bethesda kom, is er grote kans dat ik te horen krijg dat ik naar Stadskanaal moet en voor het vervolg weer in Hoogeveen terecht kan. Dan ga ik liever naar Zwolle. Mijn familie kan daar veel makkelijker komen en bovendien weet ik dan zeker dat ik alles onder één dak aantref.”

De kop boven het nieuwsbericht met dit citaat luidt Hoogeveen moet er maar aan wennen. Blijkbaar doet het dat dus ook.

Delen