Even bijkomen

Ook verzorgster Yvonne, begin zestig, was hard toe aan vakantie. De pandemie had in de zorginstelling waar zij werkte al heel wat slachtoffers geëist. Zieke COVID-patiënten zijn een grotere belasting voor verzorg(st)ers en verpleegkundigen dan voor artsen. Een KNO-arts die tijdens de eerste golf noodgedwongen op de COVID-afdeling moest bijspringen formuleerde het heel kernachtig: eigenlijk hoef je als dokter maar heel weinig te doen, want mensen genezen uit zichzelf of gaan dood.

Dat gold bepaald niet voor Yvonne. De werkbelasting voor COVD-patiënten werd verdubbeld of zelfs verdriedubbeld door uitval van besmette, zieke of overspannen collegae. Voordat haar dat lot trof, boekte zij met haar echtgenoot een groepsreis naar Turkije. Natuurlijk waren beiden gevaccineerd en dat gold ook voor alle andere deelnemers van het gezelschap. Maar voor de zekerheid werd iedereen voor vertrek nogmaals getest.

‘Mijn tante is vorige maand in Turkije aan COVID overleden,’ zegt Bram bij ons aan de koffie. Bij een eerder bezoek ontpopte Bram zich als fervente complotdenker, maar ik had mij voorgenomen om dit tere onderwerp nu met rust te laten. Maar de jongen begon er zelf over: ‘Ik begrijp écht niet waarom we elke dag treurige verhalen over COVID moeten horen.’ En warempel… direct hierna kwam hij met het trieste relaas van zijn tante.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik ervan moet denken. Yvonne rookte en kampte met een overgewicht. Was haar vakantie in het verre Turkije wel zo ontspannend? Misschien leidde deze reis ook tot een extra portie stress. Waren er trouwens misschien al zorgen? Ja, met één van beide kinderen had Yvonne geen contact meer. ‘Maar mijn tante is ook bepaald niet de gemakkelijkste,’ liet Bram zich ontvallen. Zijn contact met haar omschreef hij als tamelijk koel. Maar overduidelijk is wel dat hij met Yvonne en haar man erg is begaan.

‘Wat betekent het wanneer een Nederlandse toerist in Turkije mogelijk aan COVID komt te overlijden?’

Hoe kan het in hemelsnaam: iedereen is gevaccineerd, direct voor vertrek is iedereen uit het gezelschap negatief getest en toch overlijdt iemand uit de groep aan – mogelijk – COVID. Bram weet dat zijn tante vrij plots is overleden. Volgens de Turkse dokter aan een hartinfarct, maar er waren ook duidelijke aanwijzingen voor COVID. Een verhaal dus met een rafelkantje. Wat moet ik ervan geloven? Maar na de dood van Yvonne bleek wel dat een deel van het reisgezelschap inderdaad met COVID was besmet.

Wat betekent het wanneer een Nederlandse toerist in Turkije mogelijk aan COVID komt te overlijden? De mensen uit de groep die waren besmet, moesten in quarantaine; de rest mocht naar huis. Ook de man van Yvonne had COVID en werd geïsoleerd, of zeg maar rustig opgesloten in een hotelkamer. Het kind waarmee Yvonne nog wel contact had, was direct bereid om haar vader bij te staan, maar de twee mochten elkaar niet ontmoeten. Een tragedie komt zelden alleen.

Gelukkig behoort Bram – in niet geringe mate gemotiveerd door zijn wens om met zijn vriendin tweemaal naar het buitenland op vakantie te gaan – tot de complotdenkers die uiteindelijk zo verstandig zijn geweest om zich te laten vaccineren. Beide vakanties heeft hij probleemloos overleefd. Het heeft maar liefst drie weken geduurd voor zijn tante in Nederland begraven kon worden. Over de hoge kosten moest keihard worden onderhandeld. Toen bleek dat er mensen zijn die in meer dan één opzicht over lijken gaan.

Delen