Reis naar de toekomst

VvAA-bestuur bezoekt zorginnovatiecongres Exponential Medicine 

Miriam Stocks en Geraline Leusink exponential medicine

Wat zijn de allernieuwste ontwikkelingen in de gezondheidszorg? Wat betekent vergaande innovatie voor uw beroepsbeoefening en het toekomstig beleid van VvAA? Bestuursleden van de Vereniging zoeken antwoorden op die vragen in de VS.

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

Dat de wereld door steeds verdergaande innovatie razendsnel verandert, is geen geheim. En dat de invloed van (technische) ontwikkelingen op de gezondheidszorgsector van oudsher immens is, ook niet. Deze maand reizen bestuursleden van VvAA met VvAA’s QualityTime richting de VS om daar het toonaangevende zorginnovatiecongres Exponential Medicine 2016 (van de Singularity University) in San Diego te bezoeken en Silicon Valley aan te doen. Om samen met zorgprofessionals uit alle disciplines te ontdekken hoe de toekomst van de verschillende zorgprofessies eruit kan gaan zien.

‘Wat betekent zo’n totaal andere kijk op zorg en behandeling voor de beroepsuitoefening’

De bestuursleden Geraline Leusink (rechts op de foto, voormalig huisarts en tegenwoordig associate professor Geneeskunde bij de afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc) en Miriam Stoks (apotheker), verwachten veel van de reis. Leusink bezocht het congres in de VS al eerder en nam het initiatief om dit jaar collega-bestuurders te enthousiasmeren. Stoks had geen overtuigingskracht nodig, want zij was altijd al geïnteresseerd in innovatie. “Vorig jaar volgde ik een eHealth masterclass”, vertelt ze. “Ik hoop eigenlijk dat deze reis daarop een uitgebreid en ook veel breder vervolg is en dat ik de inzichten die ik in de VS opdoe via mijn bestuurswerk voor VvAA kan doorgeven aan de leden. Nieuwe ontwikkelingen, zoals eHealth, mHealth en robotisering, kunnen nooit de relatie tussen zorgprofessional en patiënt vervangen, maar zullen wel een steeds prominentere plaats innemen in ons werk. Het stomste wat we kunnen doen, is onze ogen sluiten voor deze ontwikkelingen.”

Voor Leusink werd tijdens haar eerste reis naar Silicon Valley duidelijk dat VvAA een belangrijke rol kan spelen in het begeleiden van de leden naar een razendsnel veranderende toekomst. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zorgprofessionals, die gewend zijn lineair naar hun werk te kijken, ook exponentieel gaan denken?”, vraagt ze zich af. “En wat betekent zo’n totaal andere kijk op zorg en behandeling voor de beroepsuitoefening, onze patiënten en cliënten? Het is een gegeven dat vernieuwing óók gepaard gaat met teleurstelling. Daarom is het belangrijk zo’n reis samen met leden te maken. Ik verwacht dat we dan gezamenlijk antwoorden vinden op vragen rondom het gebruik van bijvoorbeeld Big Data in onze gezondheidszorgopleidingen. En ik verwacht dat we de opgedane inzichten op termijn ook kunnen gaan vertalen in toekomstig bestuursbeleid en diensten en producten voor onze leden. Ik ben ervan overtuigd dat het écht noodzakelijk is om nieuwe aandachtsgebieden te identificeren. Niet alleen als individuele zorgprofessionals, maar ook als vereniging en bedrijf. Anders haalt de toekomst ons straks in. We moeten boven op de allernieuwste ontwikkelingen zitten. En behalve spannend, is dat vooral ook leuk en interessant.”

Van 7 t/m 14 oktober gaat VvAA QualityTime met een breed gezelschap bestaande uit leden, bestuursleden en andere belangstellenden naar San Diego. Aansluitend aan het congres maakt het gezelschap een toer langs innovatieve organisaties in Silicon Valley en San Francisco. De bestuursleden van VvAA zullen u via Arts en Auto informeren over hun bevindingen.

 

 

Delen