Februari

Hoe staat het er voor met uw goede voornemens van dit jaar? Januari is de maand waarin we met z’n allen proberen onze goede voornemens in de praktijk te brengen. Is deze donkere maand echter wel de meest geschikte hiervoor? Iedereen moet na december nog bijkomen van de feestdagen. De kasten puilen uit met allerlei ongezonde spullen en de dagen zijn kort. Het is bekend dat men last kan hebben van moeheid, lusteloosheid en (lichte) somberheid. Daarom wil ik voorstellen er in de maand februari mee aan de slag te gaan.

In februari worden de dagen langer en is er dus meer tijd om naar buiten te gaan. Wie weet stimuleert dat om aan je gezondheid te werken. Want dat de meeste voornemens daarover gaan is duidelijk. Niet meer roken, minder vet en zout eten, minder alcohol drinken en meer sporten worden vaak genoemd. Dit lijken thema’s die in het kader van preventie volop aandacht krijgen in de media. Maar weten we eigenlijk zelf al niet wat slecht voor ons is? Als je naar de goede voornemens kijkt lijkt dat wel het geval.

Goede voornemens zie je ook op het vlak van de balans bewaken tussen privé en werk. Hoeveel mensen zullen in januari niet gedacht hebben daar eens beter op te letten, om vervolgens al na twee weken te stranden? Sommige mensen zitten nu helaas thuis door ontslag en anderen weten niet hoe ze het op het werk allemaal voor elkaar krijgen. Beide zaken zijn risicofactoren voor stress en hebben geen goede uitwerking op lijf en leden. Opletten op ongezond gedrag lijkt dan zeker van belang.

Het is nooit te laat om te werken aan ongezonde gewoontes. We kennen ze meestal zelf, daar is geen campagne voor nodig. Bij kinderen is het daarentegen zaak dat de omgeving hierop wijst. Anders wordt op jonge leeftijd al bepaald waarvoor later meerdere goede voornemens nodig zijn. Weten en toepassen zijn echter twee verschillende zaken. Zou de overheid daar iets aan kunnen doen om beter te volharden in gezond gedrag door producten duurder te maken of door wetgeving? Bij roken en alcohol wordt dat al geprobeerd en over duur ongezond voedsel wordt gedacht.

Is het in januari niet gelukt om meer te sporten of ongezonde zaken te laten liggen dan krijgt u nu een nieuwe kans. Februari, nieuwe maand, langer licht, meer energie. Ik voel dat het bij mij nu wel gaat lukken!

Delen