Kijk, ruik en proef

Afkortingen in de zorg stuiten op weerstand, maar ook in andere sectoren kunnen ze er wat van. Zelfs als je weet waar de afkorting voor staat, is dat geen garantie voor duidelijkheid. Wat te denken van THT (’ten minste houdbaar tot’) en TGT (’te gebruiken tot’)? Het Voedingscentrum legt het als volgt uit:

‘Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.’

Onlangs las ik over een initiatief om afbeeldingen toe te voegen aan de afkortingen. Dat leek me een goede manier om iedereen het verschil tussen de afkortingen te laten begrijpen. Zeker voor mensen die moeite hebben met lezen. Soms is het al een zoektocht naar de drie kleine letters. Nu zien we dus bij sommige producten een tekeningetje met een oog, neus en een mond. De betekenis: kijk, ruik en proef.

‘De afbeeldingen zijn echter niet zozeer voor de gezondheid gemaakt, maar ter voorkoming van voedselverspilling’

Vooral kwetsbare mensen lopen risico om ziek te worden als ze iets eten wat bedorven is. Informatie hierover is dus belangrijk. Die afbeeldingen zijn echter niet zozeer voor de gezondheid gemaakt, maar ter voorkoming van voedselverspilling. Er is hiervoor zelfs een Coalitie Houdbaarheid opgetuigd, waarbij vele supermarkten zich hebben aangesloten. Vanwege ervaringen uit het verleden ben ik hier wat sceptisch over. Gaan ze zich echt inzetten voor duurzaamheid en hopelijk ook gezondheid?

Wat me het meeste zorgen baart is dat het woord ‘ongeopend’ niet duidelijker naar voren komt. Want wat schetst mijn verbazing wanneer ik een blikje tonijn, olijven of iets anders open dat nog tot 2025 goed zou zijn? Ik moet het binnen drie dagen of zelfs vierentwintig uur opmaken!

Ik ben vast niet de enige die dit niet wist. Nu ouderen langer thuis blijven wonen en slecht zien of ruiken, is het denkbaar dat ze alleen de datum op de verpakking aanhouden. En dat zou wel eens tot risico’s voor de gezondheid kunnen leiden.

Dat er initiatieven zijn om duidelijk te maken tot wanneer je iets mag eten ondersteun ik zeer. Ik las zelfs over een ‘smart packaging’, waarbij de verpakking verkleurt wanneer je iets niet meer moet eten. Of dat een toegevoegd doosje een signaal afgeeft. Benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

Tot die tijd dus de boodschap; kijk, ruik en proef zo goed als dat voor je mogelijk is. En vergeet de tekst over de houdbaarheid na openen niet (kijk ook aan de onderkant van de verpakking). Graag vóórdat je aan je voedsel begint.

Delen