Festival Uit de schaduw over leven met ‘psychische variatie’

mentale gezondheid / 'Goede verhalen zorgen voor begrip voor elkaar en de wereld'

Na de première van de documentaire Samen uit de schaduw in januari, waarin Hanna en Juda Verboom hun mentale gezondheid onderzoeken, volgt nu op zaterdag 17 juni het ‘Uit de Schaduw’-Festival, bij de Buitenplaats de Hoorneboeg in Hilversum.

Hanna en Juda verboom gaan in de documentaire nader in gesprek over mentale gezondheid. Dat doen ze samen met experts en ervaringsdeskundigen, zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en hoogleraar psychiatrie Jim van Os over mentale gezondheid. De documentaire is gratis te zien op het filmplatform Cinetree, in 2014 opgericht door Hanna Verboom.

Hanna Verboom kreeg zelf te maken met psychoses en depressie. Zij gebruikt liever de term psychische ‘variatie’ dan stoornis, zoals ook de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter dat doet. “Variatie is een beter woord dan stoornis. Ruim vier op de tien mensen hebben of hadden ooit één of meerdere psychische aandoeningen. Dirk de Wachter heeft me geleerd dat dat niet alleen maar negatief hoeft te zijn. Zo dank je er vaak je sensitiviteit en creativiteit aan en dat kun je ook omarmen.” 

Jarenlang gezwegen

Eerder vertelde actrice, filmmaker en sociaal ondernemer Hanna Verboom aan Arts en Auto dat haar jarenlang werd afgeraden over haar mentale gezondheid te praten in het kader van ‘slecht voor je carrière’. Toen ze de stilte verbrak met een documentaire over het stigma op psychische aandoeningen, kreeg ze onverwacht veel bijval: “We kunnen het elkaar zoveel lichter maken als we uit de schaduw stappen.”

Festival

Ze gelooft erin dat het delen van goede verhalen voor begrip zorgt: voor elkaar, en voor de wereld. Het festival van 17 juni, georganiseerd door Cinetree, Stichting Get It Done (beide opgericht door Hanna Verboom) en Buitenplaats de Hoorneboeg belooft een dag vol verhalen, workshops, muziek en ruimte om ervaringen uit te wisselen. Ervaringsdeskundigen én zorgprofessionals zijn van harte welkom om inzichten op te doen. expertise uit te wisselen en ‘nieuwe ideeën die nodig zijn om iets te veranderen’.

Meer informatie en aanmelden via bosbios.nl

Delen