Fiets delen

Fietsen is goed voor de gezondheid. Een ‘open deur’ die wetenschappers van het Barcelona Institute for Global Health vorig jaar toch nog eens een paar keer dicht en weer open wilden doen.

 Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Shutterstock

 

Zij vergeleken bij de twaalf grootste fietsdeelsystemen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje de gezondheidsvoordelen – en de risico’s – van een ritje per deelfiets met die van hetzelfde traject per auto.

De deelfietsen bleken gezondheidsvoordelen te bieden die ruim opwegen tegen risico’s als de kans op een ongeval en directere blootstelling aan luchtvervuiling. Dat gold ook voor elektrische deelfietsen, ondanks de kleinere fysieke inspanning en grotere kans op ongevallen door de hogere snelheid. De geleerden schatten in dat de deelfietssystemen samen jaarlijks 5,17 vroegtijdige overlijdens voorkomen.

Fietsen delen zou ook gezonder zijn voor de portemonnee want het bespaart de delers samen 18 miljoen euro aan autokosten. Dan moeten de fietsdelen natuurlijk niet vroegtijdig uit elkaar vallen.

Delen