Fietsgezin – Toon Winkelman

Toon Winkelman (38), cardiothoracaal chirurg, uit Amsterdam IJburg, met zijn vrouw Janine Hogendoorn (46) en hun kinderen Waldrick (12), Magali (10), Derk (8) en Delphine (5).

Tekst: Andrea Linschoten | De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

“Met de kinderen doen we alles op de fiets. We vinden het belangrijk dat ze aan het verkeer leren deelnemen. Dat is heel veel oefenen. Ouders kiezen vaak voor zichzelf, voor gemak, en laten hun kinderen pas fietsen als ze naar de brugklas gaan. Dan ontwikkelen kinderen te weinig verkeersinzicht.

‘Fietsen is als het ware een efficiënte manier van lopen’

Natuurlijk is het soms spannend en kost het even tijd, maar die investering is het waard. Daarbij komt dat we bewegen prettig vinden, het houdt ons gezond op een simpele manier. In het straatbeeld zie je steeds meer overgewicht. Een bekende uitspraak is: ‘Vogels vliegen, vissen zwemmen en mensen lopen, dat is ons natuurlijke gedrag’. Fietsen is als het ware een efficiënte manier van lopen.

Binnen een straal van 10 km is fietsen voor ons de norm. Naar school, sport, opa en oma, naar Artis, of naar Muiden, om daar een ijsje te eten. Het uitje begint al bij de voordeur, omdat je onderweg vaak heel leuke dingen ziet. Onze kinderen vinden fietsen vanzelfsprekend. De jongste fietste op haar vierde al 8 km op haar eigen fietsje.”

Meer fietsgezinnen vindt u hier.

Delen