Fietsgezin – Winnie van Koldam

Orthodontist Winnie van Koldam (55) uit Haarlem met haar dochters Mirja (22) en Kari (20) Dooren.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Diederik van der Laan

 

“In 2014 kreeg ik de diagnose borstkanker. Tijdens de behandelingen bleef ik zo veel mogelijk fietsen en wandelen, voor zover mijn conditie het toeliet. Na het hele traject had ik enorm de behoefte om uit te waaien, die vieze chemolucht uit mijn neus te krijgen. En ik wilde aan mijn conditie werken.

Mirja wilde wel met mij op fietsvakantie, een rondje om het IJsselmeer. Zij is supersportief, dus heb ik na enig twijfelen een stoere elektrische mountainbike aangeschaft. Dan kon ik haar tenminste bijhouden. Het mooiste moment was met harde wind mee de Afsluitdijk over racen.

‘Heerlijk je hoofd leegmaken’

Het gaat qua gezondheid gelukkig goed met me en ik gebruik mijn mountainbike regelmatig. Ik fiets bijvoorbeeld naar mijn dochters in Delft, of ze komen naar mij toe. Kari heeft haar racefiets hier in Haarlem staan. Dan fietsen we naar Zandvoort om op de boulevard wat te drinken. Regelmatig gaan we een weekendje weg op de fiets. Nederland is een geweldig fietsland, met overal fietspaden, kroegjes en leuke B&B’s. Soms begrijp ik niet waarom niet iedereen fietst. Je blijft fit en kunt heerlijk je hoofd leegmaken.”

Meer fietsgezinnen vindt u hier.

Delen