Film

 

Begüm Pekbay (20) is tweedejaars geneeskunde in Rotterdam.

Geneeskunde heeft diverse aspecten in mijn leven veranderd. Mijn slaap, mijn sociale leven, mijn zonnige uitstraling, evenals mijn vermogen om aangedaan te raken van alle privédelen van het menselijk lichaam. Na regelmatig kadavers in de snijzaal te hebben gezien en in een verpleeghuis patiënten te hebben gewassen, is het zien van een bloot lichaam van een mij onbekend persoon een normale zaak geworden. Er is echter één aspect waarvan ik had gehoopt dat geneeskunde het niet zou ruïneren, iets wat tot nu toe nog intact was gebleven.

Ik ben namelijk een groot filmliefhebber. Sinds de lokale videotheek kortgeleden failliet is gegaan (thanks Netflix!), heb ik mijn toevlucht genomen tot het zappen langs kabelfilms om te kijken of er iets interessants tussen zit. Gisteravond koos ik voor de film Double Indemnity. Een klassieke Billy Wilder film noir over een scheve verzekeringsagent, een psycho-dame en hun poging om een reeks moorden en verzekeringsfraudes te plegen. Ongetwijfeld is deze film destijds goed beoordeeld wat betreft acteerwerk en filmvakmanschap, maar het lukte me niet op ontspannen wijze te kijken.

Filmkijken zal nooit meer hetzelfde zijn

Ik vroeg me continu af of de acteurs zich zouden hebben gerealiseerd dat zo veel roken flinke longkanker kan veroorzaken. Maar ook of de verzekeringsagent bekend was met de langetermijnrisico’s van alcohol abusus en of de acteurs er wel van op de hoogte waren dat strakke broeken de fertiliteit kunnen verlagen. Ten slotte verwonderde het me dat de psycho-dame niet overduidelijk ging bloeden nadat ze tweemaal op point-blank range werd beschoten in haar borstkas.

Dus, dankjewel geneeskunde, voor al je invloeden op mijn dagelijkse leven. Je bent een prachtige studie en veel kwaad doe je meestal niet. Maar zoals je me afleidde tijdens de briljante film Up door me te herinneren aan de Framingham-risicoscore van de hoofdfiguur, hoop ik dat je je gedeisd houdt wanneer ik Interstellar in de bios bezoek.

Delen