Foute insteek
Stel: ik heb een ongeluk gehad. Mijn verwondingen zijn dusdanig dat ik anderhalve week in het ziekenhuis lig en vier maanden intensief moet revalideren. Daags na mijn ziekenhuisopname is mijn jongste kind jarig. Samen met de rest van het gezin zit dit kind aan de rand van mijn bed. Wordt papa weer beter? Na de revalidatie ga ik voorzichtig weer aan het werk. Niet meteen zonder slag of stoot, want ik ben nog snel moe en moet ook nog mijn kennislacune over de achterliggende periode inhalen.
En dan wordt de DBC over mijn zorgtraject afgesloten en ontvang ik de gespecificeerde zorgrekening. Minister Edith Schippers heeft die voor mij bedacht zodat ik precies kan zien welke kosten voor mij gemaakt zijn. Op basis hiervan kan ik een rol spelen in de bestrijding van zorgfraude.
O ja? Heb ik na al die tijd nog zin om op basis van die factuur die hele nare periode weer aan mij voorbij te laten trekken? Wil ik teruglezen wat er allemaal aan mij gesleuteld is om weer een mens van mij te maken na dat ongeluk? En weet ik – zeker over de eerste periode nadat ik danig in de kreukels het ziekenhuis ben binnengebracht – nog wie er allemaal naar mij heeft gekeken of wat die heeft gedaan? Ik denk dat ik het antwoord op deze vragen wel weet. En dat ik tegen de minister zeg: we hebben voor die procescontrole zorgverzekeraars en toezichthouders. Ik vertrouw erop dat zij hun werk doen. Laat mij met rust.
Ik kan het er helemaal mee eens zijn dat wij als verzekerden meer inzicht mogen hebben in onze zorgkosten. Maar als de insteek daarvan is iedereen te bombarderen tot onbezoldigd opsporingsambtenaar fraudebeheersing nemen we toch echt een verkeerde afslag.
2 reacties
beste Frank,
En waar zou min. Schippers het idee vandaan hebben? O ja, ANNO12 hanteert dit al 1,5 jaar 🙂 Nu is het idee natuurlijk slecht gejat. Onze insteek is de ANNO12 verzekerden bewust te laten zijn van de kosten die zij genereren, om bewust gedrag te stimuleren. Immers de zorgpremie dekt nog niet de helft van de gemiddelde zorgkosten van een Nederlander. Het merendeel komt uit de verevening en uit het Eigen Risico. Parallel kunnen we dan nog wel even vragen of hetgeen bij de verzekeraar binnenkomt ook daadwerkelijk plaatsgevonden heeft. Een behandeling na een ongeval komt gelukkig niet vaak voor en hoef je eigenlijk nauwelijks na te vragen. Maar het probleem van verkeerde DOT’s gebruiken des te meer. Het zogeheten upcoding probleem. Komt meer voor bij kleine behandelingen dan bij grote. Dat ontdek je moeilijk bij de verzekeraar zelf. Het is daarnaast natuurlijk nog best lastig om een DOT in een begrijpelijke term voor een verzekerde te vertalen. Daar gaat de minister niet eens op in.
Zoals gezegd; wij zijn er al lang mee bezig maar constateren ook dat de uitvoering echt lastig is. Gelukkig weten de ANNO12 verzekerden straks dat deze actie onder meer van hen verwacht wordt zoals zij ook diverse verwachtingen van de nieuwe verzekeraar mogen hebben. Ik ben het trouwens absoluut eens dat de politiek deze check niet verplicht moet gaan stellen.
Rob Adolfsen
12 april 2013 / 09:17Meer ruimte creëren voor bewustwording van de patiënt over de financiële gevolgen van diens zorgconsumptie vind ik alleen maar goed Rob. Maar zoals je zegt: het is zo jammer dat het nu verwordt tot een gejat idee waaraan een verkeerde draai wordt gegeven.
Frank van Wijck
12 april 2013 / 10:41