Futloos

Medio maart begon ik mij futloos te voelen. Er kwam niets uit mijn handen, ik was te moe om ook maar iets te ondernemen en zag tegen alles op. Omdat hiervoor geen enkele verklaring was, gooide ik het op voorjaarsmoeheid. Een goede kennis wist het beter: ‘volgens mij heb je een tekort aan magnesium.’ Hij gebruikte zelf om de paar maanden ‘een kuur’ om fit te blijven en voelde zich er wel bij. Behalve magnesiumpillen kreeg ik ook het advies om magnesium spierolie te kopen: ‘Binnen een paar minuten ben je daarmee van de spierpijn af.’

Blijkbaar was hij niet de enige magnesium-freak in onze kennissenkring. Ik begon mij bijna te schamen dat ik nooit eerder dit wondermiddel had ontdekt.

De voormalige dokter in mij begon echter tegen te sputteren. Ze kunnen wel van alles beweren, maar het is onzinnig om magnesiumpillen te slikken wanneer er geen magnesiumtekort is aangetoond. Je schrijft patiënten ook geen staalpillen voor, wanneer er geen bloedonderzoek naar bloedarmoede is gedaan. Maar ik vond het wat lullig om mijn huisarts om een bloedonderzoek naar een eventueel magnesiumtekort te vragen. Er kunnen immers tientallen redenen zijn waarom een mens zich futloos voelt. Ik kan mij trouwens geen patiënt herinneren bij wie ooit sprake was van een magnesiumtekort. Maar de eerlijkheid gebiedt wel om hieraan toe te voegen dat ik nooit het magnesiumgehalte in bloed heb laten bepalen.

Toevallig ontdekte ik dat je via Groupon bij het Global Testing Lab in Amsterdam een haaranalyse op een tekort aan vitaminen en mineralen – waaronder magnesium – kon laten doen. De test kostte normaal € 39,- maar via Groupon € 14,99. Eén van de voorwaarden was wel dat men per persoon slechts eenmaal van deze prachtige aanbieding gebruik kon maken, maar ‘als kado’ kon ik meer testen kopen. Onder twee verschillende namen met twee verschillende adressen en via twee verschillende rekeningen kocht ik twee testen. Ik knipte bij mijzelf een plukje haar, verdeelde dit over twee monsters en zond deze vanaf twee locaties naar het laboratorium.

Je moet stevig in de schoenen staan om na een kuur van deze kanjers nog te durven beweren dat ze niets hebben geholpen

Mijn geduld werd stevig op de proef gesteld. Wat belette mij om al met een kuur magnesiumtabletten te starten? Dus kocht een pot met 100 tabletten Magnesium Citraat van 200 mg en een fles Magnesium spierolie omdat die toevallig in de aanbieding was. Van de vloot pillen die bij mij dagelijks naar binnen gaat, vormt metformine 500 mg met een lengte van 15 millimeter het vlaggenschip, maar dit tablet valt in het niet vergeleken bij magnesiumcitraat 200 mgr met een lengte van 25 millimeter; in één tablet hiervan passen minstens 12 pilletjes perindopril 2 mg. Je moet stevig in de schoenen staan om na een kuur van deze kanjers nog te durven beweren dat ze niets hebben geholpen.

Op de site van het Global Testing Lab staat: ‘Op dit moment worden onze testen uitgevoerd op onze testfaciliteit in het Verenigd Koninkrijk. Zodra het haarmonster op ons testfaciliteit is ontvangen, ontvangt u binnen 7 tot 14 werkdagen de testresultaten.’ Na vier weken niets gehoord te hebben deed ik mijn beklag bij Groupon. Men zou contact opnemen bij het Global Testing Lab. Kort daarna kreeg ik mijn geld terug. Wie schetst mijn verbazing wanneer ik op 7 juni alsnog de uitslagen van de twee haaranalyses krijg. In het eerste monster wordt een ernstig tekort geconstateerd aan jodium, koper, molybdenum, nucleïnezuur, omega 3, silica, vitamine B3 en vitamine B1. In het tweede monster worden ook acht ernstige tekorten gevonden maar wel van andere stoffen: catechutanninezuur, lecithine, mangaan, melatonine, natrium, selenium, vitamine B12 en vitamine E.

Een wonderbaarlijk resultaat: beide monsters van hetzelfde plukje haar tonen geen enkele overeenkomst! Dit leidt bij mij in elk geval wel tot een ernstig tekort aan vertrouwen!

Overigens kan ik mijzelf geruststellen: er is geen tekort aan magnesium gevonden en dus staak ik mijn kuur. Zonde van het geld. Maar ik troost mij met de gedachte dat al die tekorten weleens zouden kunnen duiden op futloos haar. Wellicht een reden om over te stappen op shampoo van Andrélon.

Delen