Alle beetjes helpen – Gas eruit

‘Hoe levert u een bijdrage aan een duurzame wereld?’, vroeg Arts en Auto de lezers. De redactie kreeg enthousiaste reacties uit alle hoeken van het land. Niet je hele leven omgooien, maar steeds iets kleins veranderen, lijkt het motto. “Hou je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen.” In deze reeks vertellen lezers hoe zij dat aanpakken. Wie weet raakt u geïnspireerd.

Tekst: Andrea Linschoten

 

Gepensioneerd huisarts Pim Engelenburg (67) en zijn vrouw Marleen uit Rijs (Friesland) hebben onlangs een nieuw elektrisch fornuis gekocht: “Wij wilden het gas eraf, als begin van een volledige energietransitie én omdat we solidair zijn met de Groningers. Uiteindelijk willen wij in onze eigen stroom voorzien. Onze gasgestookte cv-ketel wordt vervangen door warmtepompen. Ook hebben we ons dak voorzien van zonnepanelen. We willen geen fossiele brandstoffen meer, maar eigen opgewekte – om blij van te worden – stroom.

Het is voor ons een leuke uitdaging om te kijken of we met de elektrische auto onze familie in het westen kunnen bereiken. We hebben tijd genoeg om onderweg te ‘snel-laden’.” De oud-huisarts besluit: “Wij zijn al met pensioen, ons leven is misschien nog maar kort. Maar met deze manier van leven zijn we toch gericht op de toekomst, we laten iets na. Dat geeft ons een enorme stimulans en een goed gevoel. Dit is het minste wat we voor onze kinderen en kleinkinderen kunnen doen.”

Meer artikelen uit deze reeks vindt u bij alle beetjes helpen

 

Delen