GB – Koloniale zegels

In zijn verzameling postzegels ziet gepensioneerd kinderarts Piet Schilte (76) de afbrokkeling van het Britse imperium.

Tekst: Monique Bowman | De Beeldredaktie/Olaf Kraak

 

“Vanaf mijn zesde verzamel ik postzegels. Eerst, zoals elk jonkie, van de hele wereld, maar later alleen van de Engelse koloniën. Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en combineer dat met het verzamelen van het Britse rijk. De zegels in de vroegste jaren zijn een toonbeeld van ontwerpkunst. Wat mij vooral intrigeert, is dat alle zegels van het rijk altijd de beeltenis van de ‘dienstdoende’ Britse koningin of koning dragen. De dekolonisatie en verzelfstandiging van de landen zie je in de krimpende series van de Commonwealth terug. Bij de afgescheiden landen verscheen dan bijvoorbeeld een president op de zegel of een opdruk over de koningin heen. Ik ben geen fanaticus. Ik heb mooie zegels, maar geen enorme collectie. Er ontbreekt nog een aantal exemplaren, maar dat houdt het voor mij juist spannend. Dan blijft er nog wat te schatzoeken.”

 

 

 

 

Delen