‘Wij denken niet meer in lijnen’

Overvolle verloskamers in Rotterdamse ziekenhuizen zorgden ervoor dat verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, kraamzorgorganisaties, verzekeraars, de gemeente en ziekenhuizen de koppen bij elkaar staken en tot een unieke oplossing kwamen. Een eerstelijns geboortecentrum naast een derdelijns voorziening. Alles is mogelijk in Geboortecentrum Sophia. “Het is prettig om te weten dat alle hulp voorhanden is.”

Tekst Marjan Enzlin | Beeld: Studio Oostrum

In een van de verblijfskamers van eerstelijns voorziening Geboortecentrum Sophia, gevestigd op ‘gouden’ vierkante meters van het Erasmus MC in Rotterdam, speelt de 3-jarige Mose met zijn boot. Ondertussen kijkt hij met een half oog televisie en houdt hij zijn moeder nauwlettend in de gaten. Die zit namelijk op een ‘raar’ hoog bed en heeft een prachtige baby in haar armen. Baby Pleun, het pasgeboren zusje van Mose en het tweede kindje van papa Wout en mama Jennifer. Je ziet Mose bijna denken: allemaal leuk en aardig zo’n zusje, maar dat moet ik wel even goed in de gaten houden.

Kraamhulp Odette Seymour rommelt wat op de ruime, gezellige kamer. Ze vist plasluiers uit een prullenbak. Just checking, want het leek er gisteren op dat Pleun niet voldoende plaste en wellicht niet genoeg dronk, dus dat moet even goed in de gaten worden gehouden. Triomfantelijk houdt de kraamverzorgende even later twee volle plasluiers omhoog. “Kijk”, zegt ze. “Dat gaat de goede kant op.” En vanuit de aanpalende badkamer, waar ze haar handen staat te wassen: “Mose, lieverd, wil jij nog wat drinken?”

Het gaat er gemoedelijk aan toe in Geboortecentrum Sophia. Kramen zoals dat thuis kan, maar dan in een luxueuze hotelomgeving, met alle eventueel noodzakelijke zorg en hulp direct binnen handbereik.

Lees verder (pdf).

12-2013p018-022

Delen