Geef ons toegang
Verlos ons van de wachtwoorden. Onze auto’s herkennen ons als we aan komen lopen, Facebook scant onze gezichten, maar op een computer moeten wij onze identiteit telkens weer bewijzen. abc123! p@ssw0rd. qwertyuiop. feyenoord. We typen honderd keer dezelfde naam van onze geliefde, tot we ontdekken dat ook die naam gehackt is.
We vergeten wachtwoorden of vergissen ons driemaal. Dan kunnen we niet meer bij ons geld, onze babyfoto’s of de thermostaat in ons huis.
We bergen onze wachtwoorden op in een datakluis, Bitwarden of Keepass, een veilig plekje op de harde schijf. Onze browser bewaart zelf wachtwoorden. Tot onze computer crasht en alles weer weg is. Tweefactor- authenticatie maakt het veiliger en vooral ingewikkelder als je het tweede apparaat niet bij de hand hebt.
‘Wachtwoorden worden nu echt afgeschaft’
De verlossing was zo vaak dichtbij. Google beloofde ons de Trust API, onze computers moesten ons herkennen aan de manier waarop we typen, hoe we bewegen met de muis en over het scherm zwiepen. Telefoons kregen vingerscanners en gezichtsherkenning, we kunnen nu inloggen met een Apple Watch. Maar de wachtwoorden zijn gebleven.
Eindelijk wordt onze wens vervuld. Apple, Google en Microsoft gaan samen wachtwoorden de wereld uit helpen. Nu echt. De drie techgiganten, die elkaar meestal tegenwerken, lanceerden dit voorjaar een gezamenlijk plan: vanaf volgend jaar identificeren computers en telefoons zichzelf. Onze apparaten gaan automatisch geheime sleutels uitwisselen met websites en apps. Onze vingerafdruk activeert die toegang. Inloggen gaat dus met een combinatie van verborgen gegevens en onze lichaamskenmerken. Dat systeem, FIDO, bestond al langer, maar werd alleen in kleine kring gebruikt.
Als onze wachtwoorden verdwijnen, worden we dus steviger gebonden aan de drie koningen van de techniek. Voorwaarde voor de verlossing is dat alle websites en alle apps meedoen met FIDO. We wachten af.