Geld over
Kan ik 875 euro missen als het nodig is? In feite is dit de enige vraag die iemand zichzelf moet stellen als hij overweegt komend jaar een vrijwillig eigen risico van 500 euro te nemen (bovenop het dan geldende verplicht eigen risico van 375 euro). Onderzoekers van het iBMG van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stellen dat bijna de helft van de verzekerden voordeel zou hebben van dit vrijwillige eigen risico. Maar de meeste mensen laten dit geld liggen: slechts 11 procent van de verzekerden maakt van de mogelijkheid gebruik.
Is dat angst? Voor wie die 875 euro kan missen, is dit niet nodig. Wordt zo iemand op een gegeven moment toch geconfronteerd met ziekte, en dus met een fikse kostenpost, dan kan die simpelweg besluiten om voor het volgende jaar dat vrijwillige eigen risico overboord te zetten. Vrijwillig is vrijwillig tenslotte, en het is een keus die ieder jaar opnieuw kan worden gemaakt.
Ik denk dat onbekendheid met de materie een grotere rol zal spelen. Zelfs Wilna Wind, directeur NPCF, geeft toe liever een reisgids te lezen dan een zorgverzekeringsgids. Toch kan het erg de moeite waard zijn om voor volgend jaar de beschikbare zorgverzekeringspakketten eens wél met elkaar te vergelijken. Ook op het punt van het vrijwillige eigen risico. Wie voor zichzelf heeft vastgesteld dat hij die 875 euro kan missen, kan aan het lezen en rekenen slaan. Zorgverzekeraars hanteren namelijk geen standaard kortingsbedrag op de premie bij het aangaan van een groter eigen risico. Ze maken hierin allemaal hun eigen keuzes, met als gevolg dat de premies behoorlijk uiteen kunnen lopen. Succes met puzzelen.
5 reacties
“Onderzoekers van het iBMG van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stellen dat bijna de helft van de verzekerden voordeel zou hebben van dit vrijwillige eigen risico. Maar de meeste mensen laten dit geld liggen: slechts 11 procent van de verzekerden maakt van de mogelijkheid gebruik”.
Deze onderzoekers hebben een databank van Achmea met gegevens van 800.000 verzekerden mogen doornemen; terugkijken in de tijd.
Niemand kan in de toekomst zien wat er kan gebeuren. Dus passen de onderzoekers statistische trics en trucs toe; kansberekening.
Heb je in de laatste 5 jaar geen gebruik gemaakt van FKG of DKG dan heb je de grootste kans om geen gebruik te hoeven maken van je zorgverzekering en kan je de kans nemen om het grootste vrijwillig eigen risico te nemen, bovenop het verplicht eigen risico.
Wie tot welke 50% behoort is vooraf niet zwart/wit te zeggen. De Erasmus economen geven dan ook geen garantie op hun advies. Het is net als met beleggingstips: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Er had een disclaimer bij gemoeten.
Om te weten te komen wat een FKG of DKG is moet je toch een Telfort abonnement nemen. Met bundel app.
Scheelt in het puzzelen.
En met het vergelijken van zorgverzekeringspolissen, de voordeur, ben je er niet. Je zult ook moeten kijken naar de contracten tussen verzekeraars en zorgverleners. De achterdeur. Die contracten kunnen de beloften aan de voordeur flink onderuit halen.
Laat de Erasmus Economen daar eens naar kijken. Het is hun spelletje. Hun Frankenstein.
2015 wordt toch het jaar van de transparantie?
Raad van State advies aan EK nu maar eens doornemen; ‘assume a ladder” gehalte daarin is zeer hoog.
anh jansen
24 oktober 2014 / 11:22Had er een disclaimer bij gemoeten? Ik denk dat iedereen voor zichzelf de afweging kan maken of hij het zich in een bepaald jaar wel of niet kan veroorloven bovenop het verplichte eigen risico nog eens vijfhonderd euro te moeten betalen als het tegen zit. Die disclaimer zou wel aan de orde zijn als het vrijwillige eigen risico een keuze voor langere tijd was. Maar zoals gesteld: je kunt de beslissing ieder jaar opnieuw nemen. Wel hebt u gelijk als u aanraadt het puzzelen in samenhang te doen met het soort polis dat u hebt.
Frank van Wijck
24 oktober 2014 / 12:35Disclaimer is noodzakelijk. Een Nederlandse Ziektekostenpolis is een financieel product. Zeker met het spel van vrijwillig eigen risico, verplicht eigen risico, collectieven en aanbieding met kleine lettertjes van de verzekeraar. Die op zichzelf al een financiële instelling is. De bancaire activiteiten leveren meer winst op dan de zorgverzekering exploitatie an sich.
Maar bedenk ook dat het spel van vrijwillig eigen risico ook de andere kant op kan gaan; je kan kijken of je zaken die in het basispakket zitten planbaar zijn en wel zodanig dat je die laat doen in het jaar zonder verhoging vrijwillig eigen risico en het jaar erop neem je een maximaal verhoogd eigen risico bij de verzekeraar die je de hoogste korting op de nominale premie geeft.
FD van zaterdag 25 oktober rekent het voor.
De solidariteit wordt echter door al deze prikkels enorm ondergraven. Het wordt meer en meer ieder voor zich en de schadelast die je veroorzaakt moet je zelf maar zien op te hoesten.
De RvS stipt het in haar advies aan de EK even aan: Nederland is de uitzondering in de EU. Als enig land heeft zij gekozen voor een privaat zorgstelsel. En de rekening daarvoor komt eraan.
Wordt het rien ne va plus, inroepen van de terugval optie van Hans Hoogervorst, of va banque? Alles of niets?
ANH Jansen
25 oktober 2014 / 09:09En daar gaan we weer:
– anderhalf miljoen mensen in NL zijn analfabeet, c.q. laaggeletterd;
– 350 duizend mensen zijn niet in staat om de zorgpremie op te hoesten.
– er zijn ruim 250 duizend mensen met dementie in NL;
– en ik kan wel even doorgaan.
Bovengenoemde groepen zullen hoogstwaarschijnlijk geen boodschap hebben aan het parmantig koketteren met successen, behaald door het kritisch vergelijken van zorgverzekeringspakketten.
Ik begrijp inmiddels dat solidariteit een begrip is waar, in bepaalde kringen, hard over gelachen wordt.
Maar misschien is het waar: wie het laatst lacht………
E.Kriek
26 oktober 2014 / 01:20Je wijst er terecht op dat er groepen in de samenleving zijn aan wie dat puzzelen niet besteed is. Wat ik echter onterecht vind, is dat je dit rechtstreeks koppelt aan het solidariteitsvraagstuk. Staan laaggeletterden en dementerenden per definitie alleen en zijn zij dus aan hun lot overgelaten? Dat geloof ik niet. Voor beide groepen bestaan veel aandacht, zowel in het formele als het informele circuit. Er zijn dus mensen die hen kunnen helpen met de poliskeuze.
Het is ook terecht dat je erop wijst dat er mensen zijn die de zorgpremie niet kunnen betalen. Bega echter niet de vergissing hun problematiek te versmallen tot uitsluitend moeite hebben met het betalen van de zorgpremie. Het gaat hier om een groep met grote financiële problemen, voor wie een samenhangend pakket van hulp en begeleiding nodig is om uit die problemen te kunnen komen. Ook voor deze groep bestaat aandacht. En juist voor deze mensen kan de decentralisatie van taken naar de gemeenten een positieve ontwikkeling zijn.
Frank van Wijck
26 oktober 2014 / 11:07