Geluk

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Nederlanders gunnen een medische behandeling in veel gevallen liever aan een jongere dan aan een oudere, stelt gezondheidseconoom Liesbet Lawerman-van de Wetering. En ze zijn kritisch over de vraag of een behandeling wel in het basispakket hoort als de patiënt na die behandeling nog steeds in een relatief slechte gezondheid verkeert. Het zijn twee bevindingen uit haar proefschrift, waarop ze 12 mei promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met die bevindingen moeten we wat, vindt Lawerman, want de stijgende kosten in de gezondheidszorg maken het onvermijdelijk om keuzen te maken over de vraag welke behandelingen wel en niet in het basispakket horen. Een terechte stellingname, want de bovenstaande voorbeelden geven aan dat er een grens is aan de solidariteit die mensen willen betrachten voor een zieke medemens. In haar proefschrift pleit Lawerman ervoor om bij beslissingen over de collectieve vergoeding van behandelingen niet alleen te kijken naar de bijdrage aan de gezondheid van mensen, maar ook naar de mate van geluk. Ze stelt dat deze bredere opvatting over pakketkeuzen beter aansluit bij de opvatting van Nederlanders over een eerlijke verdeling van middelen in de gezondheidszorg.

Misschien heeft ze daar wel gelijk in, maar geluk lijkt mij een uiterst moeilijk te vatten begrip. Om slechts één voorbeeld te geven: je zou denken dat het grootst denkbare geluk voor ouders is hun kind te zien opgroeien. Toch waarschuwen artsen juist ook voor gevallen waarin de behandeling van een ziek kind zulke vergaande consequenties heeft dat de vraag gerechtvaardigd is of overleving wel wenselijk is. Probeer tegen deze achtergrond maar eens het begrip ‘geluk’ te duiden. En dan ook nog eens met een definitie waarin de meerderheid van de bevolking zich kan vinden.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Welmoed
  Geplaatst op 10 mei 2016 om 21:27 | Permalink

  Management review:

  – FvW is het deels eens met de conclusie van een proefschrift:

  “want de stijgende kosten in de gezondheidszorg maken het onvermijdelijk om keuzen te maken over de vraag welke behandelingen wel en niet in het basispakket horen ”

  – FvW vindt echter het geneuzel over niet- meetbare “feiten” wat lastig.

  Maar misschien moet je om het laatste naar waarde in te schatten zorgverlener zijn;

  Inderdaad, geluk is niet meetbaar. Maar, potjandrie: Geweldig toch?

 2. Welmoed
  Geplaatst op 10 mei 2016 om 21:32 | Permalink

  En voor alle duidelijkheid:

  er is een verschil tussen stijgende kosten voor de zorg, en stijgende kosten voor het zorgstelsel.

  Net zoals er een verschil is tussen journalisten die datgene verkondigen wat hun opdrachtgever wil, en journalisten die hun vak serieus nemen.

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 10 mei 2016 om 21:44 | Permalink

  Arts en Auto geeft mij de ruimte om te bloggen, maar is geen “opdrachtgever” in die zin dat ze voor mij bepaalt wat ik dien te schrijven. Dat zou ook niet passen bij een blog.

 4. Welmoed
  Geplaatst op 10 mei 2016 om 21:49 | Permalink

  Wie zegt dat ik het over Arts en Auto had?