Gelukkige tweede huisbezitters
De een vond het in Turkije, Italië of Spanje, de ander in het hoge Noorden, Oostenrijk of de Ardennen: een pracht plek voor een tweede huis. Negen lezers vertellen over het hoe en waarom van hun keuze, hun ervaringen tot nu toe én geven tips. “Neem vooral rustig de tijd, Turken zijn er goed in de indruk te wekken dat je direct moet beslissen.”
Tekst: Monique Bowman
Dat ze met haar gezin ooit nog eens een tweede huis in Turkije zou hebben, had Marieke Lebbink (49, diëtist) tien jaar geleden niet gedacht. “We waren al langer op zoek, maar zochten iets wat aan zó veel criteria moest voldoen dat ’t bijna leek op een zoektocht naar het schaap met vijf poten.” Tijdens een gezinsvakantie aan de Lycische kust fietst haar man Steven Scheffer (49, directeur revalidatie-instelling voor slechtzienden en blinden) met zijn mountainbike door een vallei bij Kayaköy, een dorpje tussen Fethiye en Olüdeniz. Hij is danig onder de indruk van de serene plek én ziet dat er een huis te koop staat. Als Marieke er later een kijkje neemt, is ook zij betoverd.
Van 4 t/m 6 maart vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de 41ste editie plaats van de beurs Second Home International. Arts en Auto-lezers kunnen de beurs gratis bezoeken. Zie ook pagina 53. Voor meer informatie en kaarten, zie secondhome.nl/arts.
Eenmaal thuis zoeken ze op internet meer informatie en komen zo in contact met een Turkse makelaar die goed Engels spreekt. “Wij gaan altijd op ons gevoel af en al vanaf het eerste contact via de mail voelde het goed.” De makelaar adviseert het paar om vooral niet meteen het eerste het beste huis te kopen. Drie dagen lang neemt hij ze mee langs andere huizen, maar niet één kan tippen aan het huis in de vallei. “Maar dat bleek te staan in beschermd gebied. Volgens de Turkse wetgeving konden we het alleen kopen als we er ook een onderneming begonnen.” Marieke en haar man nemen deze hobbel en starten een verhuurbedrijfje. “Het huis verhuren was nooit ons plan geweest, maar dit was de oplossing. Gelukkig hebben we in die tien jaar dat we het nu doen, alleen maar goede ervaringen.”
Lees verder (pdf).