Geneesko’s

Floris Vaes is geneeskundestudent aan de universiteit van Maastricht

 

 

 

Beste eerstejaars geneeskunde (of geïnteresseerd lezer): gefeliciteerd! Je bent toegelaten tot een van de allermooiste opleidingen ter wereld. Ik zelf kreeg het heugelijke nieuws een jaartje later te horen, omdat ik toen niet door de decentrale selectie heen was gekomen. Ik ben toen een jaar gezondheidswetenschappen gaan studeren. Nu ben ik klaar met mijn eerste jaar geneeskunde en ik kan je met volle zekerheid vertellen dat het het mooiste jaar van mijn leven was.

Je hoort veel studenten klagen dat geneeskunde een zware studie is, ik ga niet ontkennen dat het zo is, maar als je het net zo leuk vindt als ik is het dat meer dan waard. Je hebt ook zeker genoeg tijd om dingen naast je studie te doen. Het zit hem allemaal in de planning. Wanneer je alles goed plant zul je merken dat je zeeën (licht overdreven) van tijd overhoudt dan wanneer je maar wat doelloos rondstruint en studeert wanneer je er zin in hebt.

Geef niet te veel gehoor aan de prestatiedruk

Wat velen denk ik onderschatten, is de ongelooflijke prestatiedruk die heerst rondom de geneesko’s (de afkorting die je nog veel gaat horen). Wat heel belangrijk is, is dat je hier niet al te veel gehoor aan geeft: het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling en daar moet je naar streven. Vergeet ook zeker niet om af en toe wat aan lichaamsbeweging te doen (helpt ook goed tegen de kater), je zult merken dat zowel je fysieke als mentale energie er met sprongen op vooruit gaan. Voor de rest wil ik je vooral heel veel plezier en succes wensen met je studie!

Delen