Geneesmiddel uit productie

Het is niet druk bij de apotheek, maar de twee vrouwen die worden geholpen hebben beiden problemen. Ik wacht geduldig. Plots gilt één van hen bijna hysterisch: ‘En hoe moet dat nu de rest van mijn leven?’ De assistente legt keurig uit dat er een goed alternatief voor haar oogdruppels bestaat. Wanneer ik aan de beurt ben om mijn medicatie af te halen ontbreken de flacons Denorex Rx shampoo. Heeft de huisartsassistente dit vergeten door te geven? Nee, het middel wordt niet meer gemaakt. ‘En er is geen alternatief,’ krijg ik direct al te horen.

En hoe moet dat nu de rest van mijn leven? Ik gebruik Denorex RX shampoo al meer dan drie decennia voor een zeer hardnekkige hoofdhuidaandoening. Andere middelen zoals Selsun shampoo hebben nooit geholpen. Toch krijg ik het advies om dit middel opnieuw uit te proberen. Verbouwereerd verlaat ik de apotheek. Thuis ligt nog één onaangebroken verpakking die eerder dit jaar is afgeleverd. Hierop staat dat Pfizer B.V. de registratiehouder is. Maar daar krijg ik te horen dat de registratie vorig jaar is overgenomen door GlaxoSmithKline (GSK). Waarom?

GSK meldt mij in een mail : ‘Wij kunnen bevestigen dat de registratie is overgegaan naar aanleiding van de merger tussen Pfizer Consumer Healthcare en GSK Consumer Healthcare, in juli 2020. Helaas kan GSK de levering niet meer voorzien vanaf eind maart 2021.’ Telefonisch krijg ik te horen dat een ‘merger’ zoiets als een fusie is. Nu kan ik mij voorstellen dat Denorex RX sinds de productie van het COVID-vaccin door Pfizer B.V. in financieel opzicht geen zoden meer aan de dijk zet, maar daar laten noch Pfizer noch GSK zich over uit.

Op 19 februari 2021 stuurde GSK een brief naar alle apotheken betreffende ‘Discontinuering Denorex RX 200 ml shampoo Nederland.’ ‘Discontinuering’ is in dit geval een mooi woord voor het staken van de productie. ‘We hebben deze moeilijke beslissing moeten nemen omdat de leverancier van het actieve ingrediënt heeft besloten om te stoppen met de productie. Een toegewijd team heeft hard gewerkt om een oplossing te vinden om het product op de markt te houden, maar helaas hebben we geen geschikt alternatief kunnen vinden dat aan onze kwaliteitseisen voldoet.’

‘Hoe moet dat nu de rest van mijn leven?’

Hoe denkt de rest van Nederland hierover? Op www.verantwoordkiezen.nl/denorex-shampoo/ tref ik bijna veertig reacties van lotgenoten. In de VS worden onder de naam Denorex enkele shampoos verkrijgbaar maar geen hiervan komt overeen met de Nederlandse variant. Toch is er hoop: de online apotheek eFarma biedt wel een alternatief: Tarmed shampoo. De klantenservice schrijft mij: ‘Tarmed is een buitenlands alternatief voor de Denorex. Dit is een identiek middel alleen met een andere naam. (…) Het IGJ is aan het onderzoeken of u mag doorgaan met (…) Tarmed (…).’

Mijn lot ligt dus in handen van de inspectie. Een woordvoerder van de IGJ mailt mij echter: ‘IGJ gaat (…) niet over de registratie van geneesmiddelen. De vergunninghouder van het betreffende product kan een aanvraag doen bij het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor de registratie van Tarmed in Nederland. Dit is tot op heden niet gebeurd.’ Ik vraag eFarma beleefd om een reactie op de mail van de IGJ maar die blijft uit.

Aanvullende vragen aan GSK worden door het bedrijf – niet geheel foutloos – in het Engels vertaald en op 18 november 2021 beantwoord. De ‘joint venture’ tussen Pfizer en GSK was al voorzien in 2019 en staat dus los van de productie van het COVID-vaccin. Op mijn vraag of ik mij tot rechtstreeks tot de leverancier van ‘het actieve ingrediënt’ Denorex RX shampoo kan wenden om meer te weten te komen over de stopzetting van de productie krijg ik te horen, dat dit niet kan. ‘Het actieve ingrediënt’ is een koolteeroplossing, een middel uit de oude doos. De KNMP is er bepaald niet enthousiast over (6). Maar het werkt wel en in Nederland is geen alternatief. Hoe moet dat nu de rest van mijn leven?

Delen