Genuanceerde tucht

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Minister Bruno Bruins (VWS, medische zorg) houdt zijn poot stijf. Het publiceren van opgelegde tuchtmaatregelen moet doorgaan. Een beladen maatregel zoals we weten, omdat artsen van wie ooit een uitspraak bekendgemaakt is, zeggen dat ze daarna hun werk weliswaar nauwkeuriger maar ook angstiger zijn gaan doen.

De enige concessie die Bruins wil doen, is context bieden bij de opgelegde maatregel. De vraag of dit gaat helpen, zal sterk afhangen van de bewoordingen die voor die context worden gebruikt. Niet iedereen is immers even goed in staat tot begrijpend lezen. Over de ‘fatsoenlijke toelichting’ waarom de SP in het Kamerdebat over de zaak vroeg, moet dus wel goed worden nagedacht.

Met de billen bloot gaan past niet zo bij de medische mores

Het verzoek van GroenLinks om het publiceren van een tuchtmaatregel een vrijwillige optie te maken in plaats van een verplichte, was een sympathieke maar ook wel tikje naïeve poging om het debat een andere wending te geven. Als we kijken naar de manier waarop de ziekenhuizen de afgelopen jaren hebben geprobeerd om calamiteiten onder het tapijt te vegen, valt van zo’n optie weinig constructiefs te verwachten. Het aantal medisch specialisten dat zich niet neerlegde bij die handelwijze van het ziekenhuis en toch zelf de publiciteit zocht, is – laten we het vriendelijk stellen – vrij dun gezaaid. Met de billen bloot gaan past niet zo bij de medische mores.

2 Reacties Reageer zelf

 1. A. Van der Meyde
  Geplaatst op 20 april 2018 om 20:43 | Permalink

  Hoeveel beroepen zijn er in Nederland? Zo’n 2000? 2500?
  En hoeveel daarvan zijn bereid ‘met de billen bloot te gaan’ ?
  Twee? Meer?
  Ik zou best wel van de piloot die mij naar Australie vliegt willen weten of die al eens geschorst is.
  Of van de heren Pechtold en Rutte over, bijvoorbeeld, de dividendbelasting.
  Van zorgeconomen, of zorgjournalisten, zou ik graag zien dat zij hun integriteit geborgd hebben. Transparant.
  Maar ja.
  Volgens mij gaan alleen advocaten, en dokters met de billen bloot.
  Wie van de 2000 plus beroepen volgt?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 22 april 2018 om 12:25 | Permalink

  Zijn artsen en ziekenhuizen vrijwillig transparant over medische fouten? Het UMC Utrecht was recent transparant, maar ik weet niet of ik die beslissing nu echt vrijwillig zou willen noemen (https://www.artsenauto.nl/het-werd-eens-tijd/) en erg tijdig was het zeker niet.