Genuanceerde tucht

Minister Bruno Bruins (VWS, medische zorg) houdt zijn poot stijf. Het publiceren van opgelegde tuchtmaatregelen moet doorgaan. Een beladen maatregel zoals we weten, omdat artsen van wie ooit een uitspraak bekendgemaakt is, zeggen dat ze daarna hun werk weliswaar nauwkeuriger maar ook angstiger zijn gaan doen.

De enige concessie die Bruins wil doen, is context bieden bij de opgelegde maatregel. De vraag of dit gaat helpen, zal sterk afhangen van de bewoordingen die voor die context worden gebruikt. Niet iedereen is immers even goed in staat tot begrijpend lezen. Over de ‘fatsoenlijke toelichting’ waarom de SP in het Kamerdebat over de zaak vroeg, moet dus wel goed worden nagedacht.

Met de billen bloot gaan past niet zo bij de medische mores

Het verzoek van GroenLinks om het publiceren van een tuchtmaatregel een vrijwillige optie te maken in plaats van een verplichte, was een sympathieke maar ook wel tikje naïeve poging om het debat een andere wending te geven. Als we kijken naar de manier waarop de ziekenhuizen de afgelopen jaren hebben geprobeerd om calamiteiten onder het tapijt te vegen, valt van zo’n optie weinig constructiefs te verwachten. Het aantal medisch specialisten dat zich niet neerlegde bij die handelwijze van het ziekenhuis en toch zelf de publiciteit zocht, is – laten we het vriendelijk stellen – vrij dun gezaaid. Met de billen bloot gaan past niet zo bij de medische mores.

Delen