Getipte fietsoutes – Tom Kamphuis

Een oproep in Arts en Auto om uw fietstips in te sturen, resulteerde ook dit jaar weer in een grote diversiteit aan reacties. Zes favoriete fietsroutes, aflevering drie: Ton Kamphuis zoekt het in de rechte lijn.

Tekst: Monique Bowman

Ton Kamphuis (69, gepensioneerd dierenarts) raadt toerfietsers die eens iets anders willen aan om ‘uit de roos’ te fietsen.

“U neemt een wegenkaart, liefst 1:50.000, een liniaal en een potlood en trekt lijnen van uw woonplaats naar de acht windstreken tot u aan de grens van Nederland komt. Al lijnen trekkend komt u door of langs onbekende plaatsen. Vervolgens zoekt u de ‘befietsbare’ wegen en paden die het dichtst de potloodlijn volgen. Hoe kleiner de schaal, hoe meer kleinere paden u vindt en hoe leuker de tocht wordt. Soms ontkom je niet aan ‘omfietsen’ omdat er geen brug is of er een snelweg ‘in de weg’ ligt, maar eenmaal die hindernis genomen, probeert u weer zo dicht mogelijk bij de lijn te geraken.

Eenmaal aan de grens maakt u een foto van de grenspaal (ze zijn soms wat verstopt), zoekt een camping in de buurt en reist de volgende dag met de trein weer naar huis (of u fietst terug). Ik woon in het midden van het land en heb deze acht tochten erg leuk gevonden, niet alleen het fietsen maar ook de routebepaling. De kortste was 44,5 km; de langste van 236 km eindigde op het strand van Ameland.”

  • Andere afleveringen in deze reeks leest u na publicatie hier.

 

Delen