Getipte fietsroutes – Pieter van Rijckevorsel

Een oproep in Arts en Auto om uw fietstips in te sturen, resulteerde ook dit jaar weer in een grote diversiteit aan reacties. Zes favoriete fietsroutes, aflevering vijf: Pieter van Rijckevorsel bedwingt de Ötztaler Gletscherstraße in Oostenrijk.

Tekst: Monique Bowman

Pieter van Rijckevorsel (23, vijfdejaars geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen) raadt goed getrainde fietsfanaten aan eens naar Oostenrijk te gaan.

“Beroemde cols uit de Tour de France en de Giro d’Italia zijn bekende bestemmingen, maar in Oostenrijk wachten minstens zo mooie uitdagingen. Een aanrader vind ik de Ötztaler Gletscherstraße naar de Tiefenbachgletscher. De bijna 15 km lange klim begint aan de zuidzijde van Sölden, in het Ötztal (Tirol). Je overwint ongeveer 1550 hoogtemeters en komt uit op 2829 meter boven zeeniveau. Daarmee is dit de hoogste col van Oostenrijk met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 10 procent en uitschieters tot 15 procent.

De klim, over een goed geasfalteerde weg, begint in een bos met direct een flink stijgingspercentage van rond de 11 procent. Dit blijft zo totdat je 6 km en 4 haarspeldbochten verder bij een tolstation komt. Alleen voor fietsers is de doorgang gratis. Daardoor is het op deze (doodlopende) weg in de zomer nooit druk en kun je genieten van het indrukwekkende landschap.

Na het tolhuisje volgt een rechte weg van ongeveer 3 km tegen een stijgingspercentage van 11-12 procent. Dit is de locatie waar een scene uit James Bonds Spectre is gefilmd. Na vier zeer steile haarspeldbochten vlakt de weg iets af tot je bij een splitsing komt. Je kunt dan doorrijden naar de Rettenbachgletscher (2795 meter) of de Tiefenbachgletscher. De laatste optie is niet alleen vanwege het hogere eindstation (2829 meter) attractiever, maar ook vanwege de 1,5 km lange tunnel met een stijgingspercentage van 7 procent. Na de tunnel volgt een korte afdaling naar een kabelbaanstation en restaurant.

Ik heb al vele cols bedwongen, maar deze vond ik veruit de zwaarste en mooiste. Met mijn GoPro heb ik de afdaling gefilmd:

  • Andere afleveringen in deze reeks leest u na publicatie hier.

 

Delen