Getipte fietsroutes – Hylke van der Toom

Een oproep in Arts en Auto om uw fietstips in te sturen, resulteerde ook dit jaar weer in een grote diversiteit aan reacties. Zes favoriete fietsroutes, aflevering één: Hylke van der Toom in Tajikistan en Kirgizië.

Tekst: Monique Bowman

Hylke van der Toom (29, aios kno, Erasmus MC) kijkt met veel plezier terug op een prachtige, maar loodzware reis van 1500 km die door (voornamelijk) Tajikistan voerde en eindigde in Kirgizië.

“In de zomer van 2016 ben ik met een groep van twaalf mannen – vier vaders en acht zonen, onder wie collega Wim du Bois, radiotherapeut-oncoloog in het Isala-ziekenhuis – van Dushanbe in Tajikistan over de Pamir Highway naar Osh in Kirgizië gefietst. Hierbij fietsten wij door de onherbergzame Wakhanvallei en circa 700 km langs de grens met Afghanistan. We werden begeleid door een jonge gids en haar man, die tevens onze kok was, en twee chauffeurs; allen Kirgiezen. Het rijdend materieel bestond uit een Toyota Landcruiser en een vrachtwagentje met onze bagage, tenten, eten en drinken. Overal werden we zeer hartelijk ontvangen. De landschappen waren adembenemend; vaak aan weerszijden steile bergwanden, bulderende rivieren, besneeuwde pieken, heftige afgronden en ’s nachts een adembenemende sterrenhemel.

Onze hybride fietsen wisten het gebonk en gestuiter op de slechte wegen goed te overleven. Het enige ongemak tijdens de reis waren vier lekke banden. Met de mens op de fiets ging het iets minder; de hoogte en het Tajiekse eten bleken veel renners parten te spelen. We waren blij toen we weer op het asfalt van de Pamir Highway belandden.

Met de entree in Kirgizië werd de omgeving opeens groen, met overal schapen, yaks, paarden en herders. Voor de laatste etappe waren sommige renners zenuwachtig: de Koninginnerit! Wie zou er als eerste boven op de pas van 2400 meter aankomen en eeuwige roem krijgen? De beklimming mondde uit in een sprint à deux. Na in totaal 1500 km fietsen door onherbergzaam landschap wachtte ons in Osh een heerlijk diner. Een prachtige reis om nooit te vergeten!”

  • Een van-dag-tot-dag verslag van Hylkes fietsreis vindt u hier.
  • Andere afleveringen in deze reeks leest u na publicatie hier.

 

Delen