Gezinsauto voor generatie Y

Goed nieuws voor wie niet te veel wil uitgeven aan een gezinsauto: voor maximaal 5.000 euro is er genoeg verantwoords te koop, aldus autojournalist Bart van den Acker.

Tekst: Bart van den Acker

Kinderwagen, kinderbedje, een fietsje en een luiertas: in de auto van een (jong) gezin moet vaak héél wat worden vervoerd. Mijn advies aan jonge en/of aanstaande gezinnen die op zoek zijn naar een passende én betaalbare auto: stel allereerst vast wat je kunt (en wilt) missen zonder dat je er een lening voor hoeft af te sluiten, en geef bij de aanschaf van een gebruikte auto nooit je laatste euro eraan uit, want er kan altijd iets kapotgaan.

Maximaal 5.000 euro

Voor dit verhaal ben ik uitgegaan van een maximaal te besteden bedrag van 5.000 euro. Dat bedrag is niet zonder reden gekozen. Autobedrijven die bij de BOVAG zijn aangesloten – en dat zijn de meeste – móeten op een gebruikte auto boven 4.500 euro BOVAG-garantie geven. Gaat er binnen afzienbare tijd iets kapot, dan zijn die kosten gedekt. Dus: héb je vijf mille te besteden, gebruik ze dan voor een slimme keuze mét garantie.

Het lijkt onlogisch, maar vergeet bij het kiezen van een betrouwbare gezinsautopopulaire merken en modellen. Veel mensen willen een Volkswagen Golf, om welke reden dan ook. Door die grote vraag is deze auto relatief (te) duur. Ofwel: als je vijf mille hebt te besteden, kom je uit bij een Golf die in een minder goede conditie verkeert dan een soortgelijke auto van een veel minder courant type. Nog een tip: koop nooit een auto bij de eerste bezichtiging, maar trek er tijd voor uit zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. Laat kilometerstand of bouwjaar niet doorslaggevend zijn, maar kijk vooral naar de algehele conditie van een auto.

Vertrouwde garage

Wat je verder feitelijk zoekt, is vertrouwen. Dat vind je al via die BOVAG-garantie en de aankoop bij een goed adres. Kies voor een bedrijf in de buurt dat goed bekendstaat. Een van oudsher gevestigde dorpsgarage kan zich geen rare fratsen veroorloven.

Of misschien zijn er kennissen die een geschikte auto hebben. Maak in dat geval goede afspraken en laat de auto vóór aankoop keuren bij zo’n vertrouwde garage en zoek samen uit wat de auto eigenlijk mag kosten. Al is je investering niet zo groot, je wilt ook de steeds terugkerende kosten in de hand houden en vooral niet geconfronteerd worden met (hoge) onverwachte kosten.

  • Van alles over autoaankoop, inclusief een realistische prijs voor een auto (‘koerslijst’) en identieke occasiontests van meer dan 400 merken en types, is te vinden op anwb.nl/auto
  • Een handige occasionzoekmachine, waarop alle voorkeuren zijn in te
    stellen, is gaspedaal.nl

Een lampje kapot? Ach, dat kan gebeuren. Wat je niet wilt, is een ingrijpende motorrevisie omdat door een kleine elektronische storing de koeling een tijdje niet heeft gewerkt en zo de motor oververhit is geraakt. Dat is geen horrorfantasie, het is helaas vaak realiteit. Zo’n tegenvaller valt te voorkomen door te kiezen voor een auto waarvan de kans klein is dat die stukgaat, gewoon, door af fabriek ingebouwde kwaliteit. Bovendien wil niemand met kleine kinderen met pech langs de snelweg stranden.

Hieronder geef ik vijf voorbeelden van occasions die naar mijn mening voor een (aanstaand) gezin het overwegen waard zijn bij een budget van vijfduizend euro.

Fiat Panda

De kleinste van dit rijtje, maar ruim voor dit formaat auto. Lage rijkosten, kwalitatief beter dan vaak wordt gedacht, rijdt 1 op 17. Groot, landelijk aanbod voor maximaal 5000 euro van bouwjaar 2011 en eerder. Ze hebben meestal een lage kilometerstand omdat het vaak tweede auto’s zijn.

 

Honda Jazz

Ruim en veelzijdig, onder meer dankzij een ‘andersom’ opklapbare achterbank. Kwalitatief de absolute top, rijdt erg fijn, gemiddeld 1 op 15. Aanbod is wat beperkt, hogere kilometerstand is geen bezwaar.

 

Toyota (Corolla) Verso

De grootste en ruimste van deze vijf, kwalitatief uitstekend, duurder in gebruik, rijdt 1 op 11. Bescheiden aanbod, (zeer) hoge kilometerstand geen bezwaar.

 

Hyundai Matrix

Eigenzinnig model, redelijk ruim, kwalitatief erg goed, rijeigenschappen middelmatig, rijdt gemiddeld 1 op 12. Aanbod is niet groot, vraag is nog kleiner, hoge kilometerstand geen bezwaar.

 

Nissan Note

Heel ruim, praktische opbergmogelijkheden, kwalitatief goed, rijdt gemiddeld 1 op 13. Redelijk aanbod, vaak wat hogere kilometerstand is niet bezwaarlijk.

 

 

Delen