-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Ignace Schretlen: De magie van stikstof
- Frank van Wijck: Afvinklijstje
- Frank van Wijck: Kracht en zwakte
- Mariska Koster: Primum non nocere
- Erik van Dam: Aanpak schijnzelfstandigheid? De lange baan wordt al weer ingezeept!
- Frank van Wijck: Eindeloos
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Gezond en gelukkig
Ignace Schretlen is publicist, beeldend kunstenaar en voormalig huisarts. Lees alle artikelen van Ignace Schretlen
Tijdens het overhuizen van een paar duizend boeken viel plots de minigids Gezond en Gelukkig op de grond. Een waar godsgeschenk op het juiste moment. Als de nood het hoogste is, is de redding nabij. De tientallen dozen met – in letterlijke en figuurlijke zin – gewichtige literatuur over geneeskunde, filosofie, geschiedenis, kunst en cultuur hield ik even voor gezien. In licht-eufore stemming begaf ik mij naar Brasserie De Gruyterfabriek om mij bij een Club Sandwich Fish en overheerlijke cappuccino in de blessuretijd van mijn leven alsnog in te laten wijden in de geheimen van een gezond en gelukkig bestaan.
Het zou weleens kunnen dat onze eerste levensjaren de gezondste en gelukkigste waren. Waar komt anders de vage notie vandaan dat er überhaupt zoiets als een gezond en gelukkig leven mogelijk is? Maar wrang genoeg ligt deze paradijselijke periode buiten de reikwijdte van ons geheugen. Feit is dat ongezonde mensen heel gelukkig kunnen zijn en gezonde mensen doodongelukkig. Gezond en Gelukkig is volgens mij geen bestsellers-topic omdat we ongezond en/of ongelukkig zijn maar omdat wij hierover piekeren en bij dit gepieker staren wij ons maar al te graag blind op andere tijden en/of andere mensen. Facebook, reclames en films laten ons maar al te graag in een hemel op aarde geloven waarin iedereen gezond en gelukkig is.
Over een gezond en gelukkig leven verschijnen dagelijks boeken. Maar zoals alles in ons universum kan het haast niet anders of de basis hiervan zou moeten bestaan uit een paar elementaire deeltjes, i.c. regels. Een minigids van ruim zestig pagina’s is eigenlijk al te omvangrijk om ons hierover te informeren. Maar een gegeven paard – de gids is een cadeautje van Bruna – moet je niet in de bek kijken. Als eerste auteur wordt prof. dr. René Diekstra – waar kennen wij die van? – genoemd. Als tweede auteur is – ongetwijfeld ook op zijn titel – dr. Wayne Dyer geselecteerd. In hun kielzog volgen Callan Pinckney, Patricia Blok, Nancy Friday ‘en vele anderen’.
Met groot genoegen reik ik u vijf krenten uit de vergeelde letterbrij aan.
De geschiedenis herhaalt zich en vaak nog sneller dan gedacht. We kunnen ons tegenwoordig verlustigen aan tientallen leefstijlapps die vaak gratis worden aangeboden. Adjunct-hoofdredacteur dr. Pieter van Eijsden schrijft hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 oktober 2016: “(…) Ook toont een meta-analyse over de bijdrage die leefstijlapps kunnen leveren aan lichaamsbeweging en gewichtsreductie dat dit effect zeer beperkt is. Zelfs een hoogleraar ‘e-health-toepassingen in disease management’ is hier kritisch over. Hij concludeert dat de effectiviteit van apps bij de bevordering van een gezonde leefstijl geenszins overtuigend is aangetoond.”
Delen:
Gerelateerde artikelen: