Gezond voorstel

Op de oproep van 67 zorgprofessionals aan het ministerie van VWS, eerder deze week in NRC Handelsblad, kun je weinig tegen hebben. Er is inderdaad meer dan genoeg reden om te investeren in de preventie van dementie, want het is een ziekte die veel persoonlijk leed veroorzaakt en die bovendien tot enorme zorgkosten leidt. Bovendien is de ontwikkeling van een geneesmiddel nog ver weg. Vraag maar aan Eli Lilly, Axovant en Pfizer.

De vraag is alleen of de route die de 67 voorstellen sneller tot een positief resultaat leidt. Ze doen een oproep aan burgers en (para)medici om de gecombineerde leefstijlinterventies te omarmen. Dat is mooi, en het is ook mooi dat een van de nu in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen leefstijlinterventies specifiek is ontwikkeld voor de lage-ses-doelgroep. Maar dit garandeert nog niet dat mensen daadwerkelijk gebruik gaan maken van deze mogelijkheid of dat die tot een blijvende leefstijlverandering leidt. Bovendien bestaat nog steeds discussie over de vraag hoe groot de rol van een gezonde leefstijl op het krijgen van dementie precies is.

Dit alles neemt niet weg dat een gezonde leefstijl een potentieel positieve invloed heeft op veel meer ziekten dan dementie alleen. Kanker bijvoorbeeld, hart- en vaatziekten, diabetes. Wat dat betreft was die btw-verhoging op groenten en fruit natuurlijk niet zo’n goed idee van onze overheid. Ook het uitblijven van een beslissing over het invoeren van een suikertaks is niet helpend. De brief van die 67 zorgprofessionals is wat dat betreft dan ook wel een waardevolle boodschap aan onze overheid. Maar wees niet verbaasd als die welke beslissing dan ook over dit dossier over de Tweede Kamerverkiezingen heen tilt.

Delen