GLI en lage ses

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een week geleden woedde op Twitter een stevige discussie over de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die sinds 1 januari in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Bij uitstek een onderwerp waarvan de ene groep hoge verwachtingen heeft en waar de andere groep fel tegenstander van is. Kernargument van de laatste groep: het wordt gestuurd vanuit de overheid en die gaat met de gekozen aanpak voorbij aan het gegeven dat er een groot verband is tussen leefstijl en lage sociaal economische status. Dit kan ertoe leiden dat die leefstijlinterventies voor een bepaalde groep niet het effect opleveren dat ervan wordt gehoopt.

En dan is er een probleem, want als aan de invloed van die lage ses voorbij wordt gegaan, kunnen mensen zeggen: ‘Zie je wel, er wordt van alles ontwikkeld om mensen tot een gezondere leefstijl te brengen, maar ze willen gewoon niet. Daarom is die zorg natuurlijk zo duur. Maar dan is het toch niet eerlijk dat ik blijf meebetalen voor de zorgkosten die deze mensen tegen beter weten in maken?’ Daar gaat je solidariteit in de zorg.

Het blijkt genuanceerder te liggen. Het RIVM, dat de effectiviteit van de drie nu goedgekeurde GLI onderzocht, liet aanvankelijk niet van zich horen in de discussie, maar reageerde afgelopen vrijdag toch nog: ‘Bij SLIMMER (een van de drie GLI, de andere twee zijn CooL en De Beweegkuur) was de helft van de deelnemers afkomstig uit de lage-ses-doelgroep. Daarnaast beoordeelt de erkenningscommissie binnenkort een GLI die specifiek ontwikkeld is voor de lage-ses-doelgroep’. Met andere woorden: aan de invloed van lage ses op leefstijl wordt niet voorbijgegaan. Er is over nagedacht. Laten we dus kijken wat het oplevert in plaats van nu al te zeggen: dat wordt toch nooit wat.

9 Reacties Reageer zelf

 1. Tamara de Weijer
  Geplaatst op 15 januari 2019 om 10:45 | Permalink

  Helemaal mee eens! Dit is de eerste keer dat op zo’n grote schaal leefstijl wordt ingezet in de (multidisciplinaire) behandeling van metabole aandoeningen. Aangezien de helft van Nederland te zwaar is, we 1,5 miljoen mensen hebben met hart- en vaatziekten en ruim een miljoen mensen met diabetes type 2, gaat dit veel verder dan alleen mensen met een lage SES. Als Vereniging Arts en Leefstijl zien we dat zowel de consument als een deel van de zorgprofessionals klaar zijn voor een andere benadering. Leefstijl is plan A, medicatie plan B.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 januari 2019 om 11:17 | Permalink

  Mooi dat je stelt dat leefstijl plan A is en medicatie plan B. Dat is een essentiële omkering van hoe traditioneel in de zorg werd/wordt gewerkt. Spijtig daarom dat er al meteen aan de start van opneming van drie GLI in het basispakket zoveel negatieve kritiek komt. Ik ga met belangstelling volgen wat dit oplevert.

 3. Annemieke van Rijn
  Geplaatst op 19 januari 2019 om 19:57 | Permalink

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518803/, https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/26001735/2018_06_05_van_de_Goor_L._A._M.pdf, vind ik niet zo indrukwekkend Er moeten duidelijk nog veel dubbelblinde gecontroleerde onderzoeken worden uitgevoerd, hoewel het fijn is om te lezen dat deelnemers en zorgverleners tevreden zijn over (bvb.) de beweegkuur: https://www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/interventies-zoeken/1800158

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 20 januari 2019 om 10:42 | Permalink

  Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, de drie nu toegelaten GLI zullen zich in de praktijk moeten bewijzen. Maar ik schreef deze blog als reactie op de social media reacties die de beslissing om deze GLI op te nemen in het basispakket op voorhand al neersabelden als “dat wordt toch niks”.

 5. W.Harmsen
  Geplaatst op 20 januari 2019 om 21:12 | Permalink

  Interessant.

  Social media and reality:

  https://youtu.be/QxVZYiJKl1Y

  Een journalist die blind vaart op reacties op Twitter?
  Die ( door zorgverleners betaalde) blogs vult met ervaringen uit een parallelle wereld?

  Opmerkelijk.

  Kan dit niet anders, artsenauto?

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 20 januari 2019 om 21:20 | Permalink

  “Die blind vaart op reacties op Twitter”? Ik verbaas mij juist over de reacties die ik op Twitter lees. Hebt u niet een blog uit een parallelle wereld gelezen?

 7. Louis R.
  Geplaatst op 22 januari 2019 om 10:44 | Permalink

  Mensen die niet bereid zijn vooruit te denken en buiten de gebaande paden te denken en handelen, zullen het niet snel eens zijn met veranderprocessen. Niet getreurd, er komt een grote lading nieuwe en verse kennis de arbeidsmarkt op die klaar is om met deze nieuwe processen, denk aan de GLI’s, aan de slag te gaan, waar ik er 1 van ben.

 8. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 22 januari 2019 om 10:47 | Permalink

  Mooi Louis, vertel eens wat meer als je wilt. Ben je net afgestudeerd als leefstijlcoach?

 9. Rian Bruijne - van D
  Geplaatst op 24 januari 2019 om 19:11 | Permalink

  GLI wordt al jaren toegepast voor gezondheidsbewuste mensen die kiezen voor een praktijk voor orthomoleculaire en integrale geneeskunde wat voor de verzekering onder alternatieve zorg valt.
  Het CZ heeft besloten om bijna alle alternatieve zorg niet meer te vergoeden.
  Zo ontstaat er een tweegeleding tussen dik, arm en ongezond en rijk slank en gezond.
  Want wat doen wij als actiënt in plaats van patiënt, wij laten die verzekering vervallen en sparen zo in 5 jaar tijd als echtpaar 3500 euro. Doe dit in een potje en je hebt je eigen verzekering.
  Zelfs zo dat je na 5 jaar met het restant nog een mooie kuurreis kan maken.
  Wat zeggen mijn CZ cliënten?: Dan betaal ik het toch gewoon zelf.
  Wij willen onze kleinkinderen toch niet opzadelen met zieke opa’s en oma’s. Daar zijn wij zelf verantwoordelijk voor.
  Preventief verzekeren is goedkoper dan curatief verzekeren.
  De beste kosten besparing is dus preventie.
  En investeren in je gezondheid is de beste investering die je kan doen.