GLI en lage ses

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een week geleden woedde op Twitter een stevige discussie over de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die sinds 1 januari in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Bij uitstek een onderwerp waarvan de ene groep hoge verwachtingen heeft en waar de andere groep fel tegenstander van is. Kernargument van de laatste groep: het wordt gestuurd vanuit de overheid en die gaat met de gekozen aanpak voorbij aan het gegeven dat er een groot verband is tussen leefstijl en lage sociaal economische status. Dit kan ertoe leiden dat die leefstijlinterventies voor een bepaalde groep niet het effect opleveren dat ervan wordt gehoopt.

En dan is er een probleem, want als aan de invloed van die lage ses voorbij wordt gegaan, kunnen mensen zeggen: ‘Zie je wel, er wordt van alles ontwikkeld om mensen tot een gezondere leefstijl te brengen, maar ze willen gewoon niet. Daarom is die zorg natuurlijk zo duur. Maar dan is het toch niet eerlijk dat ik blijf meebetalen voor de zorgkosten die deze mensen tegen beter weten in maken?’ Daar gaat je solidariteit in de zorg.

Het blijkt genuanceerder te liggen. Het RIVM, dat de effectiviteit van de drie nu goedgekeurde GLI onderzocht, liet aanvankelijk niet van zich horen in de discussie, maar reageerde afgelopen vrijdag toch nog: ‘Bij SLIMMER (een van de drie GLI, de andere twee zijn CooL en De Beweegkuur) was de helft van de deelnemers afkomstig uit de lage-ses-doelgroep. Daarnaast beoordeelt de erkenningscommissie binnenkort een GLI die specifiek ontwikkeld is voor de lage-ses-doelgroep’. Met andere woorden: aan de invloed van lage ses op leefstijl wordt niet voorbijgegaan. Er is over nagedacht. Laten we dus kijken wat het oplevert in plaats van nu al te zeggen: dat wordt toch nooit wat.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Tamara de Weijer
    Geplaatst op 15 januari 2019 om 10:45 | Permalink

    Helemaal mee eens! Dit is de eerste keer dat op zo’n grote schaal leefstijl wordt ingezet in de (multidisciplinaire) behandeling van metabole aandoeningen. Aangezien de helft van Nederland te zwaar is, we 1,5 miljoen mensen hebben met hart- en vaatziekten en ruim een miljoen mensen met diabetes type 2, gaat dit veel verder dan alleen mensen met een lage SES. Als Vereniging Arts en Leefstijl zien we dat zowel de consument als een deel van de zorgprofessionals klaar zijn voor een andere benadering. Leefstijl is plan A, medicatie plan B.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 15 januari 2019 om 11:17 | Permalink

    Mooi dat je stelt dat leefstijl plan A is en medicatie plan B. Dat is een essentiële omkering van hoe traditioneel in de zorg werd/wordt gewerkt. Spijtig daarom dat er al meteen aan de start van opneming van drie GLI in het basispakket zoveel negatieve kritiek komt. Ik ga met belangstelling volgen wat dit oplevert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*