Goed begrepen

Begin dit jaar maakten de Santeon Ziekenhuizen bekend kwaliteitsverbetering tot de inzet van zorgcontractering te maken. Dat was lef, en ik vroeg me toen af welk antwoord de andere ziekenhuizen in ons land hierop zouden gaan geven. Vorige maand kregen we het antwoord op die vraag van Alrijne Ziekenhuis, Diakonessenhuis Utrecht en Tergooi, die bekendmaakten een value based healthcare-netwerk te zijn gestart.

Zo ver gaan de vijf STZ-ziekenhuizen (Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC en Rijnstate) die nu hun krachten bundelen onder de naam mProve nog niet meteen, maar ze geven wel aan dat value based healthcare een leidend principe is binnen de deelnemende ziekenhuizen. Wat ze in ieder geval wel al gaan doen, is best practices delen, resultaten met elkaar vergelijken en kwaliteitsstandaarden ontwikkelen. Precies wat je als ziekenhuizen behoort te doen: ze begrijpen dat het er niet om gaat de beste te zijn, maar voortdurend te werken aan beter worden.

Heel mooi is dat de mProve-ziekenhuizen zich niet beperken tot kwaliteitsverbetering op medisch gebied, maar ook aandacht hebben voor het probleem van laaggeletterdheid van patiënten. Hierin klinkt duidelijk de stem door van uroloog Michael van Balken van Rijnstate, een van de deelnemende ziekenhuizen, die samen met collega’s het project Aap Noot Nier heeft opgezet. Terecht dat de ziekenhuizen dit aspect van de zorg meenemen. Een goede zorguitkomst begint met uitleg over de zorg die de patiënt begrijpt.

Delen