Lef

De Santeon ziekenhuizen zijn goed bezig zich te onderscheiden binnen het Nederlandse ziekenhuislandschap. Medio vorig jaar maakten de urologen die eraan verbonden zijn bijvoorbeeld bekend samen met ErasmusMC en Radboudumc stappen te willen zetten in concentratie van prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie. En in het kader van het al langer bestaande programma ‘Zorg voor Uitkomst’ vergelijken de aangesloten ziekenhuizen hun behandeluitkomsten, om een beeld te krijgen van individuele verschillen. De juiste basis voor een voortdurende opwaartse kwaliteitsspiraal die alle aangesloten ziekenhuizen beter maakt.

Zulke stappen wekken vertrouwen in de Santeon ziekenhuizen. Het is dan ook niet vreemd dat we nu een nieuwsbericht lezen met de kop ‘Santeon en zorgverzekeraars nemen kwaliteit op in contract’. Dit zijn (over borstkankerzorg) bijzondere contractafspraken.

Dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen meerjarencontracten afsluiten is inmiddels geen unicum meer. Maar het gaat hier om afspraken waarbij meerdere zorgverzekeraars tegelijk betrokken zijn en het zijn nadrukkelijk afspraken over de kwaliteit van zorg.

Het getuigt van lef dat om kwaliteitsverbetering inzet van contractering te durven maken

De betrokken zorgverzekeraars krijgen inzicht in de kwaliteitsverbeteringen die de ziekenhuizen bewerkstelligen, lezen we in het bericht. De achterliggende boodschap bij die zin is dat de ziekenhuizen dus verwachten die kwaliteitsverbetering daadwerkelijk te gaan bewerkstelligen, ze hebben daar vertrouwen in. Het getuigt van lef dat ze dit tot de inzet van de contractering durven maken. En de zorgverzekeraars die erop ingaan, laten zien dat ze begrijpen hoe contractering bedoeld is in het huidige zorgstelsel.

De vragen die oncoloog Ron Koelemij (St. Antonius Ziekenhuis) hierbij opwerpt om duidelijk te maken dat het om waardegedreven zorg gaat, zijn relevant: “Is er gezondheidswinst behaald? Is de kwaliteit van het leven van onze patiënten door onze zorg verbeterd?” Precies de vragen waarom het hoort te gaan. Ik ben benieuwd naar het antwoord van de andere ziekenhuizen in ons land.

Delen