Goed voorbeeld doet goed volgen

Vorige week maakte Marcel Daniels, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, duidelijk dat de medisch specialisten doorhebben dat het ziekenhuis hen slechts een beperkt toekomstperspectief te bieden heeft. Mee investeren in de stenen zit er niet meer in, ze stellen zich liever flexibeler op en tonen zich bereid hun werkgebied ook deels naar buiten het ziekenhuis te verleggen, was de strekking van zijn boodschap.

Mee investeren in de stenen zit er niet meer in

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen doet meteen boter bij de vis. Het verlegt eenvoudige behandelingen voor negen ziektebeelden vanuit het ziekenhuis naar de ruim tachtig huisartsen in de regio. De medisch specialisten beoordelen via een meekijkconsult samen met de huisartsen of dit op verantwoorde wijze mogelijk is, en als het nodig is begeleiden ze de huisartsen ook in de uitvoering.

Een prachtige ontwikkeling. Zeker omdat een onderdeel van de overeenkomst – gemaakt met zorgverzekeraar De Friesland – is dat ook budget wordt overgeheveld van tweede naar eerste lijn. In eerste instantie gaat het hierbij nog maar om een bedrag van acht ton, maar dat is slechts het begin. Wat vooral belangrijk is aan dit nieuws uit Heerenveen, is dat langzaamaan meer ziekenhuizen de boodschap beginnen te begrijpen waarvoor ziekenhuis Bernhoven in Uden het eerste steentje in de vijver heeft gegooid. Het gaat de goede kant op.

Delen