Goede investering

Afgelopen vrijdag stelde ik op deze plaats dat investeren in (algemene) ziekenhuizen waarschijnlijk niet de beste optie is om onze volksgezondheid een duwtje in de goede richting te geven. Maar investeren in ziekenhuiszorg is natuurlijk wél de moeite waard als het betreffende ziekenhuis bereid is daar iets concreets tegenover te stellen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven begrijpt dit. Ruim een jaar geleden won het samen met zorgverzekeraar CZ de Value-Based Health Care Prize 2016 voor het eerste langetermijncontract (voor het hart- en vaatcentrum) gebaseerd op kwaliteit op basis van uitkomsten van zorg.

Nu was die prijs natuurlijk vooral een aanmoediging om aan de slag te gaan met een goed idee. Onder de streep gaat het om de uitvoering. De eerste resultaten daarvan zien we nu en die zijn bemoedigend. Het hart- en vaatcentrum is er op vrijwel alle onderdelen waarover afspraken zijn gemaakt in geslaagd om de kwaliteit van de zorg op het niveau van uitkomsten te verbeteren. Voor die inspanning wordt het beloond met extra geld, dat weer wordt ingezet om de kwaliteit van de hartzorg verder te verbeteren. Op deze manier ontstaat een continue opwaartse kwaliteitsspiraal.

Essentieel hierbij is dat het om uitkomsten gaat en niet om procesindicatoren. Met ander woorden: hier staat niet de vraag centraal of de behandelaars hun processen verbeteren, maar of de patiënten beter worden van wat die behandelaars doen: overleving, mate van herstel, gevolgen van de behandeling op lange termijn.

Als de kennis die dit traject heeft opgeleverd (en de komende periode nog gaat opleveren) wordt gedeeld, kan de kwaliteit van de hart- en vaatzorg in Nederland over de hele linie omhoog gaan. Dan is het inderdaad een waardevolle investering.

Delen