Goede zet
Iedere proef die leidt tot betere zorg en lagere kosten verdient de aandacht, daarover hoeft weinig discussie te bestaan. De proef in de regio Maastricht voor het gezamenlijk inkopen van geneesmiddelen tegen astma en COPD is hiervan een uitstekend voorbeeld. Het gaat om een omvangrijke markt – ongeveer een miljoen patiënten – en voor hen worden veel genees- en hulpmiddelen aangeboden die inhoudelijk niet of nauwelijks van elkaar verschillen. De tientallen soorten inhalatoren die bestaan voor mensen met COPD zijn hier een sprekend voorbeeld van.
Wat deze proef sterk maakt, is dat niet het uitgangspunt wordt gekozen alleen de goedkoopste middelen over te houden, maar dat artsen, apothekers en longarts Geertjan Wesseling een lijst van voorkeursgeneesmiddelen maken op medische gronden. De inhoud staat dus centraal: de betrokken professionals kijken per indicatie naar de beste middelen bij de huidige stand van de wetenschap. En patiënten worden niet gedwongen alleen die middelen te gebruiken, maar ze worden wel beloond als ze dat doen, want het gaat dan niet ten koste van hun eigen risico. De zorgverzekeraar (in dit geval VGZ) koopt in één keer voor de hele regio die voorkeursgeneesmiddelen in, zodat de farmaceutische bedrijven geen ruimte hebben voor onderhandelingen met individuele zorgaanbieders.
Op dit laatste punt lijkt deze nieuwe proef heel veel op het initiatief waarmee Zilveren Kruis september 2014 kwam, om samen met een aantal ziekenhuizen dure geneesmiddelen te gaan inkopen. Dat initiatief werd toen door sommigen met argusogen bekeken. Gelukkig krijgt het nu navolging. En het kan nog aan kracht winnen als de zorgverzekeraars elkaar hierin gaan volgen.
4 reacties
Mooi ook dat de vrijheid voor cliënten blijft. Kosten blijven voor de cliënt gelijk als hij zij bij zijn eigen voorkeur blijft.
Eehm beloning is in die zin en veel mooier ‘sturingsmiddel’.
Bas van Pelt
7 december 2015 / 11:58Eens. Het is goed dat de mogelijkheid is gecreëerd om het eigen risico te ontzien.
Frank van Wijck
7 december 2015 / 12:09Na 10 jaar gaan ze wat doen? Ondertussen één miljard verspild? Doorvragen is er niet bij. Zijn de NHG standaarden slecht opgevolgd door huisartsen? Die standaarden gaan over kosten, effectiviteit en kwaliteit. Wat zegt het voorschrijfgedrag van huisartsen in het zuiden hier over? Die getallen zijn al jaren bij VGZ bekend. Vergelijk die maar met een andere regio. Of is dat te veel gevraagd?
COPD ketenzorg: nutteloos en geld verspillend. Afschaffen?
Je zou soms denken: de bodem is bereikt…. maar telkens weet de heer van Wijck nog dieper te gaan. Knap!
G K Mitrasing
7 december 2015 / 13:01‘En patiënten worden niet gedwongen alleen die middelen te gebruiken, maar ze worden wel beloond als ze dat doen, want het gaat dan niet ten koste van hun eigen risico’.
Klassieke vestzak/broekzak operatie.
-Bedenk even waar deze verzekerden allemaal naar toe gaan en welke zorg zij nog meer afnemen; stadspolies, bloedonderzoeken, luchtwegonderzoeken, ziekenhuizen e.d. meer. Hun verplicht eigen risico is in de regel binnen het eerste kwartaal van het lopend jaar al volgemaakt. Van vermindering van het eigen risico of minder betalen is zeer zeker geen sprake.
De verliezer is de verzekerde. Die wordt beperkt in zijn keuzevrijheid. Ook de zorgverlener laat zich mede in het pak naaien; niet alle inhalatoren zijn voor iedereen geschikt. Maatwerk vereist keuzevrijheid. Onder het kaf het koren zien te winnen is de kunst. Met een goed functionerend FTO4 en een FTTO waar de Medisch specialisten zich aan houden bereik je meer. Het zijn juist de Medisch Specialisten die de boel verstoren. Dat weet de longarts als geen ander. Waarom dan gekozen voor deze dwangbuisoplossing is voer voor psychologen.
De winnaar is de verzekeraar die er met het verschil in prijs tussen geraamde schadelast op basis van historische gegevens en de werkelijke schadelast van het lopend jaar vandoor gaat. Op jaarbasis 100 miljoen euro. Dat zou dan vooraf de premie daling moeten zijn! Voor alle VGZ verzekerden. Dat zal niet gebeuren in dit land.
Deze vorm van dwang moeten wij niet willen in dit land.
En het lek in de zorg zit niet bij de extramurale farmacie! Het geld spuit eruit in de Tweede Lijn.! Dat weet de betreffende longarts als geen ander. Waarom heeft Nederland 8 UMC’s? Waarom krijgen wij 4, zegge vier, ProtonenParticleCentre’s?
Arne Bjornberg wordt er heel verdrietig van.
anh jansen
7 december 2015 / 14:41