Gratis buddy?

Op zich is het geen slecht idee van Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid CDA, om landelijke invoering van de zorgbuddy mogelijk te maken. Maar ze haalt wel twee dingen door elkaar. Aan de ene kant heeft ze het over mensen helpen bij de tocht langs huisarts, ziekenhuis en specialistische behandelingen. En aan de andere kant over aanwezig zijn bij een consult omdat patiënten het lastig vinden om te onthouden wat de arts vertelt.

Dat tweede aspect, met de patiënt meegaan naar het consult, is zeker een goed idee. Het is dan ook beslist niet nieuw, want Etienne Tiessen kwam hier een kleine tien jaar geleden al mee. Hij noemde het co-patiënt en het Erasmus MC gaf hier begin vorig jaar samen met Zilveren Kruis een impuls aan door het te gaan inzetten voor patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen. In het idee hieraan landelijk opvolging te geven (ook voor andere ziektebeelden) kan ik mij helemaal vinden.

Maar mensen helpen bij de tocht door zorgland is een ander verhaal. Dit vergt gerichte kennis van die zorg en van het hele administratieve circus dat daarbij komt kijken. Natuurlijk kun je mensen opleiden om die kennis te vergaren, maar de vraag is dan wel hoe redelijk het is om hen vervolgens als vrijwilligers aan de slag te laten gaan. In de reacties op het oorspronkelijke bericht van het AD lees ik dat veel mensen vinden dat begeleiding van patiënten door de rollercoaster van de zorg gewoon een betaalde baan zou moeten zijn. Daarin kan ik hen geen ongelijk geven.

Delen