GroenLinks kleurloos over zorg

Aspirant GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet lichte gisteren voor Skipr toe met welke uitgangspunten haar partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen het debat over de gezondheidszorg aangaat. Tenminste, ze deed een aanzet, in het videofragment bij het nieuwsbericht. Erg duidelijk werd het allemaal niet.

Ellemeet stelde dat het belangrijkste punt voor GroenLinks is dat iedereen toegang moet hebben tot de zorg. Niet echt een standpunt waarmee de partij zich onderscheidt in het strijdgewoel om de Kamerzetels. Verder had ze het over de bezuinigingen op de zorg van de afgelopen jaren, in het kader waarvan ze zei: “Mensen hebben er zorg over of ze nog wel toegang tot de zorg hebben en of ze ook de goede zorg krijgen, de zorg die ze nodig hebben.”

Als ze hiermee doelt op de decentralisaties van overheidstaken naar de gemeenten, raad ik haar aan mijn recente interview hierover met Han Noten in De Eerstelijns te lezen. Over wat die decentralisaties betekenen, ook op het punt van verantwoordelijkheid van burgers, is (en wordt nog steeds) heel goed nagedacht. Wat Ellemeet bedoelt met: “En daar willen wij een antwoord op geven” blijft helaas in de lucht hangen, de journalist vraagt niet door.

Tot slot is er nog het punt dat Ellemeet aanhaalt over het koppelen van besparingen aan kwaliteit van zorg. Niet toevallig is (en wordt nog steeds) ook hierover heel goed nagedacht. We weten dat kwaliteitsverbetering en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan. Dit is zelfs een van de uitgangspunten van het zorgstelsel zoals we dat sinds 2006 kennen. Probleem is alleen dat veel zorgaanbieders niet staan te trappelen om de kwaliteit van hun werk transparant te maken. Ik hoop dus dat Ellemeet met haar laatste opmerking bedoelt dat GroenLinks sterk inzet op het afdwingen van die kwaliteitstransparantie.

Delen