Groeten uit… Peru

Geneeskundestudent Tamara Rodenburg (20) uit Amsterdam was eerder klaar met haar tweede jaar. Het gaf haar de tijd om een oude wens, een reis naar Zuid-Amerika, te vervullen. Ze verbleef twee maanden in Peru, waar ze vrijwilligerswerk deed.

Tekst: Wout de Bruijne

Wat heb je er geleerd?
Ik draaide mee in een eenvoudig public hospital. Behandelingen voor de armeren zijn er gratis en het personeel moet zelf mondkapjes, werkkleding, enzovoort meenemen. Bij de afdeling gynaecologie, waar ik meeliep, liggen twintig vrouwen (vaak met baby) op één zaal. Er is geen pijnmedicatie bij (natuurlijke) bevallingen. Het viel me op hoe goed het loopt, ondanks het geldgebrek. Culturele achtergronden blijken er een grote rol te spelen. Veel mannen willen niet dat een arts aan hun vrouw komt en laten haar soms te laat naar het ziekenhuis gaan.

Waarom ging je naar Peru?  
Na de middelbare school werd ik uitgeloot voor geneeskunde. Ik heb daarom eerst een jaar biomedische wetenschappen gedaan. Mijn laatste vak afgelopen jaar had ik al bij biomedische wetenschappen gehaald. Ik was daardoor een maand eerder klaar en dat gaf mij de kans om naar Zuid-Amerika te gaan, wat een jeugdwens van me was. Wel wilde ik de reis combineren met vrijwilligerswerk. Via Google vond ik Work The World, een organisatie die internationale placements biedt voor geneeskundestudenten. Het werd de stad Arequipa in Peru.

aas03-2016p035bHeb je wat van de omgeving gezien?
Ik was doordeweeks iedere morgen in het ziekenhuis. ’s Middags was ik vrijen probeerde ik vaak lokale delicatessen uit op de Plaza de Armas, het grote plein in Arequipa. In de weekenden maakten we uitstapjes met de studenten uit ons Work the World-huis. We hebben gehiket door de spectaculaire Colca Canyon en we hebben rondgevaren op Lake Titicaca, het fotogenieke meer met de drijvende rieten bewoonde eilandjes.

Zou je anderen dit aanraden?
Ja, het is een geweldige ervaring! Het is goed om te zien hoe een ziekenhuis in een ontwikkelingsland werkt en het is ook leuk en leerzaam om medisch studenten van over de hele wereld te ontmoeten.

 

Delen